ELKE DINSDAG EEN OUD BLOG: nr 15

De beste activiteit op het gebied van zang waar ik ooit onderdeel van uitmaakte was misschien wel mijn lidmaatschap van de close-harmony-groep de “4 STEPS”. Op initiatief van dirigent en componist/arrangeur Elliot Rubin en mij hebben we indertijd met vier mannen uit het gay-koor de Merry-o-nets een close-harmony groep gevormd. Ik herinner me nog goed onze verbijstering toen we in het huis van de geweldige eerste tenor Gerrit-Jan Sap op een rijtje naast elkaar gingen staan om een akkoord neer te leggen om te kijken hoe we samen klonken. Het eerste ongelooflijke was al dat we vanaf de tenor trapsgewijs steeds langer bleken, wat al snel resulteerde in de naam die we verzonnen voor de groep, de 4 STEPS dus. Maar het volgende was nog indrukwekkender: hoewel we vier absoluut verschillende stemmen hadden klonk het tezamen als een klok, we mengden niet maar het paste geweldig bij elkaar.

We hebben overal, vooral voor gay publiek, opgetreden, met name in Duitsland maar ook in Frankrijk. Een hilarisch gebeuren was dat we na een optreden in een kapel in Parijs terecht kwamen in Le Piano Zinq, een soort open-bak café voor homo’s daar. Omdat er maar 1 microfoon was hield de eigenaar steeds die microfoon voor de snuffer van degene waarvan hij dacht dat die de lead had, wat hebben we gelachen.

Het drama van Gerrit-Jan staat in het oorspronkelijke blog hieronder dat ik in 2014 plaatste want indertijd was er nog geen sprake van blogs, zelfs niet van internet. Het lied Ein Freund is de opname op het AIDS-benefiet waar ik het hieronder over heb en het enige live optreden dat ik met beeld erbij heb omdat het op TV is uitgezonden, makkelijk opnemen met je telefoontje was er toen nog niet bij. Maar het andere lied dat ik hier wil laten horen is In Einem Kühlen Grunde (eerst aanklikken en dan het link-adres aanklikken) dat we daar toen ook zongen (in totaal zongen we op dat benefiet 5 liedjes geloof ik). Ik kan het nog steeds niet met droge ogen beluisteren. Op het AIDS-benefiet wist Gerrit-Jan dat hij AIDS had maar heeft dat tot het laatst toe aan niemand verteld, hoe moet hij zich toen gevoeld hebben. Het lied werd op zijn begrafenis afgespeeld en mijn tranen waren niet te stelpen, het was zo’n lieve jongen. De foto’s die bij In Einem Kühlen Grunde op het youtube-je getoond worden zijn gemaakt door Sunny Dumas, Gilbert L. Dumas, waar ik 16 jaar een relatie mee had. Afgelopen donderdag was hij de hele middag nog in mijn tuin op bezoek.

Hoewel de liedjes van 1991 zijn is het blog van 24 mei 2014:

EIN FREUND: 4 STEPS

Dit was de close-harmony-groep de 4 STEPS waar ik vroeger in zong, de pianist en arrangeur Elliot staat niet op de foto, wat ik achteraf toch een beetje raar vind. In 1991 traden we op in de Beurs van Berlage op een AIDS-benefietconcert gepresenteerd door Willem Nijholt en o.a. met Roberta Alexander.

Pas later kwamen we er achter dat onze tenor Gerrit-Jan Sap toen al wist dat hij AIDS had. Een jaar of twee later is hij overleden. De eerste dode die ik in mijn leven zag, ik zat van angst tegen een muur geplakt. Op zijn begrafenis werd een lied van ons gezongen, ik zal het op dit blog nog een keer neerzetten: In Einem Kühlen Grunde, met hem als hoofdstem. Mijn tranen waren niet te stelpen.

HIER is een video-weergave van een van de liedjes die we op dat benefiet zongen.

Een leuke anekdote: Willem Nijholt had op het podium een telefonisch gesprek met Bjorn van ABBA die in Zweden zat. Dat ging in principe over de rechten van een liedje die door ABBA voor de gelegenheid in de Beurs waren afgestaan ten behoeve van het benefietconcert. Toen hij nogal verhit het podium afstapte was ik de eerste die hij toevallig tegen het lijf liep en daarom blies hij stoom af tegen mij: “ik heb helemaal NIKS van hem verstaan, ik zei maar wat, ik weet helemaal niet waar het over ging!!! Toen ik hem in de DAM-straat zag lopen, een jaar of vier geleden, heb ik hem aangeklampt en dat aan hem verteld: hij kon zich natuurlijk niet herinneren dat hij dat tegen mij gezegd had maar wist nog wel dat dat telefoongesprek helemaal de mist in ging.

groeten

René

PS: de foto is gemaakt door Gilbert (Sonny) Dumas en het arrangement van Ein Freund (van W.M. Heyman) door Elliot Rubin.