ELKE DINSDAG EEN OUD BLOG: 10 B

Ja ik ben toch weer met WO II bezig. Dus geheel tegen de gewoonte in een tweede blog vandaag. Het is een foto van dhr. de Leeuw die in Flesseman woonde toen ik er werkte, inmiddels reeds lang overleden. Ik vond hem erg indrukwekkend, je voelde de intensiteit van het leven dat hij geleid had. Hij was Joods. De foto’s zijn uit mijn fotoboek en het onderstaande blog is van 2 maart 2009:

VERWERKT LEED

Qua verhaal achter de beelden is dit de heftigste foto van mijn tentoonstelling. Toen ik hoorde wie er op stonden en wat de geschiedenis was, heb ik meneer de L. gevraagd of ik hem wel op kon hangen, of het niet teveel wonden zou openrijten. Maar het was “VERWERKT LEED”,zei hij. Ik vraag me af of dat kán, misschien bedoelde hij alleen maar te zeggen dat hij het een plaats had gegeven. Maar hij vond het in ieder geval goed dat de foto onderdeel zou gaan uitmaken vanmijn tentoonstelling.

Ik heb hem daarom een ereplaats gegeven: het is de eerste foto als je in het gebouw binnenkomt.

Meneer de L. staat rechts op de uit ongeveer 1927 daterende foto zoals hij nu is, en als ongeveer vierjarig jongetje, temidden van zijn familie. Zijn opa houdt zijn hand vast en zijn ouders staan achter hem, de tweede en derde persoon van links. Een jaar of vijftien later is meneer de L. nog een tijdje ondergedoken geweest in Amsterdam, en werden zijn ouders in Auschwitz vermoord.

De tweede foto is meneer de L. in zijn huidige woning en als vierjarig jongetje dat uit het verleden bij hem op bezoek komt.

GROETJES
RENÉ

PS1: de tentoonstelling is nog te zien tot 26 maart. Zoals het zich laat aanzien is de kans aanwezig dat er een fotoboek van komt.
PS2: de foto is met zijn toestemming op dit blog geplaatst.