Eén met de natuur: buitenzorgers

AFGELOPEN ZATERDAG.

Ik heb gisteren al een blog geplaatst van het stippenfeest op Buitenzorg ter gelegenheid van het verkrijgen van officiële erkenning voor onze inspanningen om op natuurlijke wijze te tuinieren. Ik was gevraagd daar foto’s van te maken.

Maar ik deed meer. Ik had echt een brainwave: als ik nu eens een aantal tuinders portretteer en die foto’s laat overvloeien in foto’s van de natuur zoals die er momenteel op Buitenzorg bij staat. Om te accentueren dat we één zijn met die natuur.

Dus voordat het feest begon was ik al bomen aan het fotograferen die als achtergrond voor dat zijdelingse project moesten dienen. Van het complex zelf en vanaf BZ richting het Vliegenbos. En toen de tuinders voor de festiviteiten aan kwamen heb ik een minuut of tien een aantal van hen mogen fotograferen. Buiten, en met een andere camera dan dat ik binnen gebruikte. Het was berekoud en ik had mijn jas in mijn tuinhuisje gelaten dus het moest allemaal snel. In no time had ik een stuk of twintig mensen gefotografeerd, tegen de gewoonte in van ieder maar 2 of drie foto’s.

Gisteren de HELE DAG achter de computer gezeten om ze te maken, maar ik was er zelf zzzzoo enthousiast over dat dat makkelijk kon.

Ik had de mensen gevraagd ernstig te kijken omdat ik op dat feest natuurlijk alleen vrolijke gezichten zou zien en ik ook wat anders wilde. Het besef dat we één zijn met de natuur is sowieso een serieuze zaak. Hoewel de aandacht voor de aarde de laatste tijd groot is in vergelijking met vroeger, is het bewustzijn dat de aarde niet iets anders is dan dat wij zijn, niet iets aparts is waar wij alleen maar gebruik van maken, nog niet tot iedereen doorgedrongen. Maar tuinders hebben het misschien wel iets makkelijker om tot dat bewustzijn te komen.

Groet

René

PS: ik heb volgens mij iedereen gevraagd of ik de foto’s op dit blog mocht zetten, maar als ik iemand over het hoofd heb gezien en die staat hier afgebeeld en wil dat niet: geef even een gil dan haal ik de foto weg.