d’OudeBinnenstad: mijn foto’s

Yellie Alkema met naast haar op de oorspronkelijke foto haar partner Dick Kuijper.

Ik was deze keer erg tevreden over de foto’s die ik aanleverde voor d’OudeBinnenstad, vooral over de foto hierboven van Yellie Alkema. Op de oorspronkelijke foto naast de AH op de Nieuwmarkt staat zij met haar partner Dick Kuijper. Een van de redacteuren, Bert Nap, vroeg of ik een foto wilde maken van Yellie vóór die foto als illustratie bij een stuk over haar als oud-voorzitter van het wijkcentrum en een van de coryfeeën van D’66 in de Amsterdamse politiek. Hij zei: dan krijg je een soort Droste-effect. Dat knoopte ik in mijn oren en toen ik een dag later een schilderij-doek vond wist ik: dit kan geen toeval zijn, dat ga ik gebruiken. Met deze foto als resultaat.

Ik plaats hier alle foto’s die ik aanleverde, zowel in kleur als in zwart-wit, meestal gebruiken ze de zwart-witte versie. Voor de teksten van deze begeleidende foto’s moet je op de site van d’OudeBinnenstad zijn, daar zetten ze altijd vrij snel het nieuwste nummer neer.

Op het scherm zien ze er mooier uit dan in de krant, maar ook daar vond ik het bepaald niet tegenvallen. Het stukje met/over Elyzabeth Gorman is niet geplaatst maar ik zet wel de foto’s hier neer die ik van haar maakte.

Groet

René

De zwart-wit versie staat in de krant.
Dit is Kees van Mierlo, houtbewerker met zijn werkplaats op de Oudezijds Achterburgwal.
En in kleur. Ik vind geloof ik de zwart-wit versie mooie maar dan wel de enigszins bruin gemaakte versie boven deze foto.
Gione Bobelsdijk in de Warmoesstraat: “betrokken buurtbewoner, gastheer voor We Live Here en een echte rasoptimist”.
En in kleur.
Broer en zus Zoë en Samir, bewoners in de Bethaniëndwarsstraat, hier op het dakterras van interviewster Greetje van der Krieke.
Idem, de kleurenfoto is gebruikt.
Yet ten Hoorn, communitymanager en aanspreekpunt (adress-point???? 🙂 ) van het Green Light District voor een groene, duurzame en leefbare Burgwallenbuurt.
Deze versie is gebruikt.
Salomé en Ian in hun duurzame chocolade-winkel Cacao & Spice in de Dollebegijnensteeg. Ik kreeg een reep mee en wist niet wat ik proefde, echt waar, héééérlijk.
Deze is gebruikt, beetje klein en donker afgedrukt in de krant.
Ze vroegen om een foto van Warren Gregory, de flower-bike man. Deze had ik al eerder gemaakt en zelfs op facebook gezet
Carla Bastiaansen van de brood-kraam op de zaterdagse boerenmarkt op de Nieuwmarkt.
Op de achtergrond Marianne die ik ken uit de tuin en die op het kind van de uitbaatster van de broodzaak op de hoek van de Koestraat paste.
Elyzabeth Gorman, stukje niet geplaatst in de krant. Zij is zeer geïnteresseerd in de Amsterdamse geschiedenis en vooral in die van de vrouwen-emancipatie alhier.
Idem
De universiteit heeft wilde plannen om het binnengasthuis pleintje in tweeën te delen middels een groot gebouw en daarvoor dat ronde gebouwtje van Theo Bos, dezelfde architect als het Pentagon waar ik woon, af te breken. Dit tot machteloze woede van de bewoners van de flats aan deze kant waar geen enkele rekening mee gehouden wordt, echt schande. Het ronde gebouw is razend knap ontworpen, al denkt de stadsarchitecte daar anders over want de rest van de wereld ziet dat fout. Van het pleintje zouden ze een grandioos, Paris St. Germain-achtig sfeervol pareltje kunnen maken. Dat is totaal onmogelijk als ze op de plaats van dat ronde gebouwtje een veel groter rechthoekig gebouw neer zouden zetten, wat het plan is, waardoor het plein in twee donkere minipleintjes verdeeld wordt: eentje voor de studenten en eentje voor de bewoners. Hoe krijg je het voor elkaar.
Binnenplein van The Grant waar ze een strand-achtig gebeuren van gemaakt hebben.