De stelling van Amsterdam: fort Nigtevecht

Mijn ex Sunny had donderdag een extra nieuwe harde schijf op mijn computer geïnstalleerd, 6 tera-bite maar liefst, dus ik kan weer even vooruit. Hij vertelde toen dat hij met zijn vriend richting Diemen en Nigtevegt was gaan fietsen en dat het zo overweldigend mooi was daar. Dus heb ik Jan voorgesteld om op ons wekelijkse foto-tochtje eens die kant op te gaan, en zo geschiedde, afgelopen vrijdag.

Ik weet niet of Sunny het over fort Nigtevegt had gehad, maar we zagen heel onverwacht borden die dat aangaven en die hebben we gevolgd, nou dat was echt een oog-opener. Het bleek een fort dat onderdeel was (geweest) van de stelling van Amsterdam. Nooit geweten dat er zoveel forten waren in een wijde boog om de stad heen, namelijk 28. Af en toe zie je er eens een op fietstochten, en vanuit de trein zie je er een tussen Amsterdam en Haarlem, maar ik had er naar mijn gevoel nog nooit een bezocht. Dat bleek later niet te kloppen want ik ben wel eens in Naarden-vesting geweest en daar is er ook een, of althans: de hele vestingstad is een fort. Pampus hoort er ook bij en dat heb ik ook nog nooit bezocht, dus dat hebben we op de nogdoen-lijst gezet.

Je bleek er omheen te kunnen lopen maar ook voor een deel door een gang langs de ruimtes binnenin, in gebruik als meubel-design-kamers of vergader/feest-ruimtes. Ik weet niet of het door Corona komt maar ze lagen er wat ongebruikt bij.

Buiten kon je heerlijk op een terrasje zitten met zalige chocolade-taart en koffie. De rest van de fiietstocht komt in een apart blogje, maar ik had teveel foto’s alleen van het fort om alles in één blog te proppen.

groet

René

Ja natuurlijk water om het fort heen.