De stand van zaken in mijn tuin

“Mijn” egeltjes zijn verdwenen!!! Ik heb geen dode egels gevonden dus ze zijn gewoon verhuisd, hebben kennelijk een betere plek gevonden, en dat gun ik ze van harte. Het is zelfs mogelijk dat ze in mijn tuin een andere slaapstede hebben ontdekt, want ik heb in principe een erg egel-vriendelijke tuin met al die houtwallen en struweel.

In principe, want ik was eigenlijk verbaasd dat ze mijn tuin hadden kunnen bereiken. Dat zit namelijk zo: ik ben een grote vogelliefhebber en vind het ontzettend leuk om vogeltjes in mijn tuin een leuke foerageerplek en eventuele verblijfplaats te bieden. En bij vogels horen geen katten. En katten hebben wij op het complex nogal veel. Mijn overbuurvrouw had er op een gegeven ogenblik een stuk of vijf. Dus ik ben al jaren bezig mijn tuin kat-onvriendelijk te maken. Zo heb ik op plaatsen waar geen houtwallen zijn, zoals langs het pad dat naast mijn tuin loopt, gaas van een halve meter hoog. En ik jaag ze altijd mijn tuin uit. Dat heeft geresulteerd in een aversie van die katten voor mijn tuin. Ze kunnen er wel in, maar als je het ze een beetje ongemakkelijk maakt gaan ze liever een tuintje om. Letterlijk, ik zie vaak katten langs mijn tuin lopen om net voorbij mijn tuin die van de buurvrouw in te gaan.

Maar dat betekent dus dat egels er heel moeilijk in kunnen, die kunnen niet over dat gaas heen want ze springen niet zo lekker. Maar kennelijk hadden ze toch een gaatje ontdekt want moeder heeft in mijn tuin haar jongen geworpen. Omdat ik gelezen had dat egels aan 1 tuin qua voedsel niet genoeg hebben maakte ik me zorgen, want ze konden er natuurlijk ook niet makkelijk uit. Ze schijnen slecht te kunnen zien en ik was bang dat ze de plek waar ze de tuin in waren gekomen niet meer konden vinden. Dus wat heb ik gedaan: behalve dat ik ze steeds van kattenbrokjes heb voorzien heb ik aan een kopse kant van mijn tuin twee gaten gemaakt op grondniveau om ze een uitweg te bieden. En toeval of niet: een dag later, echt waar, waren ze verdwenen.

Maar toen was ik weer bang dat ze wel de uitgang hadden gevonden maar die niet meer als ingang konden vinden. Dus toen heb ik, behalve de kattenbrokjes op de gewone plaats, ook kattenbrokjes bij een van die door mij gemaakte gaten gestrooid.

En ja hoor: die kattenbrokjes waren weg, dus als het egels geweest zijn die ze hebben opgegeten hebben ze toch weer mijn tuin kunnen vinden. Maar een garantie is dat niet, want het kunnen ook katten of ratten geweest zijn die die brokjes hebben opgepeuzeld. Ik zit nu te denken aan een nachtcamera om dat uit te vissen.

Groetjes

rené

Toch nog één framboos min of meer gerijpt.
Ik zag ook een winterkoninkje, maar die kreeg ik niet te pakken.
Ja nog steeds!!!!
Ik heb alweer zaadjes opgehangen.

EN OMDAT DE TEKST VAN DIT BLOG OVER DE EGELTJES GAAT HIER NOG EEN FOTO VAN TOEN ZE NOG IN MIJN TUIN ZATEN: