De Grote St. Bernard

Dit blog gaat enkel en alleen over de St.Bernard-pas tussen Italië en Zwitserland. Ik ben echt dol op de bergen en heb dus ook teveel bergen-foto’s gemaakt, en geplaatst.

Normaal laat ik altijd foto’s zien die de werkelijkheid benaderen, in de zin dat ik ze wel bewerk maar zodanig dat het niet afwijkt van de realiteit. Deze keer heb ik de bergen wel iets mooier voorgesteld dan hoe ze er in werkelijkheid uitzagen. Maar het was ongemeen overweldigend en dat kun je met foto’s niet vangen, dus een beetje meer contrast en scherpte compenseert dat gemis dan wat.

Toen we onderweg stopten om even rustig van het uitzicht te kunnen genieten kwam er net een boer langs, daar heeft Jan even in het Italiaans mee gesproken. En bij dezelfde stopplaats hoorde ik opeens een vreemde piep. Na enig speurwerk ontwaarde ik een Murmeltier, dat blijkt in de vertaling een marmot op te leveren. Nou, de marmotten die sommige kinderen vroeger hadden ( ik herinner me een kinder-programma op TV met een liedje dat begon met: “zeg wil je mijn marmotje zien, marmotje zien, marmotje zien, zeg wil je mijn marmotje zien, het is zo’n aardig beestje) die waren wel een slagje kleiner, het was echt een reuzenmarmot, zoals je op de foto kunt zien.

De allerleukste foto vond ik misschien wel de samenstelling van 2 foto’s: eentje waarop Jan mij bij de grenspaal bovenop de berg fotografeert vanuit Zwitserland, en ik hem bij dezelfde grenspaal vanaf de andere kant, vanuit Italië dus. Het idee voor die foto’s was van Jan, maar ik heb het dus op mijn manier uitgewerkt.

groet

rené

Zeg Gretchen, ik ben suiker en lucifers vergeten, haal jij die nog even?
Hier hoorde ik dus dat gepiep van dat Murmeltier.
En hier is hij.
Standbeeld van de heilige Bernard. Er zijn ook HEILIGE Bernards kennelijk.
Jan staat links bij die drie auto’s.
Jan fotografeert mij terwijl ik in Italië zit en ik fotografeer Jan terwijl hij in Zwitserland is. Hoewel het voor je gevoel net andersom is, maar ze bedoelen met het aangeven van de landnaam niet dat je dat land binnen gaat maar dat dat land tot daar loopt. Dat moet tenminste wel, want we reden in de richting van waar Jan op de volgende foto zit te fotograferen (1 van de 2 waaruit deze is samengesteld), en dat was Zwitserland. Tegelijkertijd genomen, dezelfde grenspaal aan de ene kant en aan de andere kant.
jan in Zwitserland, ik nog in Italië.
We staan er nog steeds, het springt nooit meer op groen.