De grootste sluis ter wereld

Dat kleine gebouwtje helemaal links is de verkeerstoren van de sluis, die is al klaar zoals je op foto 2 en 3 kunt zien.

Dat gaat dus die van IJmuiden worden, zeggen de bouwers tenminste zelf. De bedoeling is dat hij in 2022 klaar is.

Waarom er een nog grotere sluis moest komen is mij eerlijk gezegd een raadsel als ik de enorme cruiseschepen zie die vaak in het IJ liggen. Moet het NOG groter allemaal? En moeten er NOG meer toeristen met die boten komen? Amsterdam gaat juist de terminal verplaatsen om die niet te dicht bij het centrum te hebben, dus grotere sluizen is dan voor mij enigszins onlogisch.

Maar precies weten doe ik het ook niet.

We waren er afgelopen woensdag en konden maar tot het bouwterrein komen en niet meer helemaal oversteken naar de Noordzijde van het Noordzeekanaal. En dat was onze bedoeling geweest, want we wilden zo dicht mogelijk bij de Hoogovens komen om die te fotograferen. Dus hebben we twee keer de pont genomen die aan de Stationsweg ligt. Daar ben ik een tijdje terug geboren, het huis staat er helaas niet meer: afgebroken vanwege een verbreding van het kanaal. Ik heb er geen herinneringen aan want ik was n.l. pas 1 jaar oud toen ik verhuisde naar Eindhoven, maar gek genoeg voel ik me er altijd heel erg op mijn gemak.

groetjes

rené

De verkeerstoren van de nieuwe sluis dus.
En hier de bovenkant er van. De man loopt op een schip dat in de iets kleinere sluis er vóór ligt.
De sluis wordt ruim 8 meter hoog.
Met op de achtergrond steeds de Hoogovens.
Zelfde vrachtwagen met dezelfde activiteit, nu van een afstand en vanaf de overkant.
Dit is de iets kleinere Noordersluis, hier achter zie je de in aanbouw zijde nieuwe sluis.
Nog een keertje vanaf de zuidoever van het kanaal. Het rode gebouw SHIP is een informatiepunt voor de bouw van de sluis en tevens restaurant. Daar hebben we een broodje gegeten en op het dak staan kijken.