De brand

Ja die brand hield de gemoederen gisteren flink bezig. Ik werd zelf pas om een uur of 7 wakker en ben meteen op mijn galerij gaan kijken, de brand bleek al geblust. Mijn buurvrouw zag me staan kijken en kwam naar buiten: zij was wel wakker geworden van de sirenes en had de metershoge vlammen uit het dak zien slaan. Haar zoontje bleek het met zijn mobieltje gefilmd te hebben, en dat liet hij mij zien.

De brand was dan wel geblust, maar de brandweerlieden bleven nog een hele tijd voor de deur om dingen te regelen en koffie te drinken. Je kon aan de stemming merken dat er geen slachtoffers waren gevallen. Dat maakt natuurlijk een enorm verschil. Er zijn wel 18 mensen opgevangen die niet meer in hun huis mochten en er was veel schade, dus die mensen zijn daar voorlopig niet klaar mee, maar geen gewonden of erger.

Na verloop van tijd ben ik met de camera naar beneden gegaan en heb met veel buurtgenoten gesproken. Wij hebben een tamelijk betrokken buurt, veel mensen kennen elkaar en doen wat voor de buurt. Ik ben zelf geen initiatiefnemer wat dat betreft, maar wij hebben een paar mensen die heel actief zijn en dat stimuleert enorm. Zo heb je een dame die de midden-tuin in het Pentagon heeft geadopteerd en veel mensen daar uiteindelijk enthousiast voor heeft gemaakt, zodat die nu ook meewerken. Ik ben ook benaderd en heb toegezegd te helpen, al is dat nog maar één keer gebeurd. Er is een nieuwe bewoner die van nature veel initiatieven neemt en nu probeert de gemeente te strikken voor een ander groenproject: klimop tegen alle zuilen van het Pentagon. Hij heeft mij gevraagd om daar een collage voor te maken om het wat aanschouwelijker voor te stellen, wat ik ondertussen gedaan heb. Maar er zijn allerlei andere buurt-initiatieven, teveel om op te noemen.

Toen ik beneden was heb ik met heel wat mensen staan kletsen en toen bleek dat de meesten dwars door de sirenes heen waren geslapen. Mijn buurvrouw aan de andere kant ook, alleen die was wakker geworden van een van haar zoons die wel alles gehoord en gezien had en zelfs was gaan kijken.

De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting. Ik had daar een heel verhaal over gehoord en hier neergezet maar heb dat maar weggehaald omdat het niet zeker is dat het zo gebeurd is als ik van die persoon vernam.

De klok van de Zuiderkerk bleek om 5.10 u. stil te zijn blijven staan. Dat was 1 uur voordat de brand uitbrak, op foto 2 was het dus niet de aangegeven tijd maar ongeveer 1,5 uur later.

Groetjes

rené

Er werd ook een stuk van die boom gezaagd die kennelijk ook gebrand had.
Na de brand was er nog tijd voor een toeristisch plaatje van het toegangspoortje daar
Bakkie koffie wel berdiend
Even napraten
Deze man kwam op het laatst in een autootje van de brandweer, iedereen kende en begroete hem, misschien coördinator op kantoor.
En hier het uitgebrande pand in de Moddermolenstraat.