Daar ben ik weer

Ik had weer een computercrash. Kon geen foto’s meer bewerken. Mijn foto-programma werkt namelijk op windows, en aangezien ik linux heb heeft mijn computer-expert Sunny voor dat foto-programma een virtual box gemaakt in mijn linux-computer waar windows in draait, en die werkte dus op een gegeven ogenblik niet meer. Het was zelfs zo erg dat uiteindelijk mijn hele computer niet meer opstartte.

Jarenlang is het goed gegaan, maar vorig jaar ging het voor de eerste keer mis, en toen was Sunny net als nu OOK in Griekenland. Dat had toen als gevolg dat ik een half jaar of zo geen blogjes kon maken want hij bleef daar maanden. Wel kon ik met een rescue-stick op internet. Toen hij terug was vorig jaar heeft hij de computer gerepareerd en de computer opdracht gegeven per week backups te maken. En toen hij vorige week in Griekenland weer internet had, die was daar namelijk een paar weken uitgevallen, heeft hij mij via de beeldverbinding van Whatsapp geïnstrueerd hoe ik een backup moest installeren. Jan hield mijn GSM vast en ik zat achter het toetsenbord. Helaas deed de virtual box het daarna nog steeds niet, wat betekende dat ik ook nog steeds geen foto’s kon bewerken.

Maar de koe die ik al lang van plan was bij de horens te pakken moest er nu echt aan geloven: ik ben aan een fotoprogramma begonnen dat op linux draait en dat al een hele tijd op mijn computer staat, Gimp geheten. Deze week heeft vriend Anton mij de voornaamste beginselen daarvan uitgelegd, en hoewel ik nog aardig aan het klungelen ben is het toch gelukt om een aantal foto’s geschikt te maken voor een blog. Het voornaamste daarbij was dat ik de foto’s moest verkleinen, en hoewel dat nog steeds niet naadloos gaat is het me bij deze foto’s toch uiteindelijk gelukt. Het duurt alleen wel tien keer zo lang voordat ik een foto een beetje redelijk heb bewerkt, qua scherpte, contrast etc. en grootte dus.

Ik heb het erg gemist en ben blij dat het weer gelukt is, zij het niet helemaal volgens de gewenste normen. Ik weet niet wanneer de volgende komt, maar het begin is er. Jippie.

Groetjes

René