CELEBRATING DIVERSITY: 25 JAAR PRIDE AMSTERDAM

Links mijn foto die ook in het Vondelpark hangt.

Maandag zijn Jan en ik het fotoboek op gaan halen, met dezelfde titel als dit blog, dat we kregen omdat ze foto’s van ons daarin geplaatst hebben. We waren er erg blij mee, zoals je aan deze foto kunt zien en aan dezelfde foto hieronder met Jan op dezelfde plaats. In dit blog zet ik de foto’s van mij die in het boek staan, over een paar dagen volgen de foto’s die ik ingestuurd heb en die niet uitgekozen zijn.

De eerste drie foto’s die ik hieronder neerzet zijn uit mijn raam genomen. De Gayparade kwam hier toen nog langs, later is het traject verlegd. Het was mijn liefste wens dat zowel Jan als Arno, die me op de wedstrijd had gewezen die er aan ten grondslag lag, en ik alle drie in het boek zouden komen, en dat is gelukt. Je mocht maximaal 50 foto’s insturen waaruit gekozen werd, maar dat gold kennelijk niet voor iedereen want van Jeroen Ploeger staan er ruim 200 in. Arno heeft er 8 in staan, ik 9 en Jan maar 2, maar dat mocht de pret in het geheel niet drukken. Jan en ik vonden het een feestje en hebben onze boeken gezamenlijk op mijn balkon bekeken.

Bij de in memoriam-foto’s staan de namen van de fotografen er niet bij, maar wat echt storend is, is dat ze bij mijn foto de verkeerde naam hebben gezet. Het is een foto van Klaas ten Holt en Jaap van den Bergh, respectievelijk als alias Carla de Boer/Engel/Eilene Wayback en Jet Lag. Maar er staat bij: Vera Springveer.

Waar ik gisterenavond achter kwam is erg leuk: er is een schitterende foto van een figuur met een blauwe hoed met een gazen rand waarvan de schaduw op het gezicht van de drager valt. Die staat ook op de tentoonstelling in het Vondelpark en toevallig zaten we naast de maakster Annemiek van der Werff op de opening, en hebben we nog even met haar gesproken. Wat bleek: die figuur is Steven Gletsjer, die ken ik goed omdat hij vaak op de maandag in de Queenshead kwam. Hij is nu zelf eigenaar van een bar: de Spijker. Pas toen ik het wist herkende ik hem op de foto.

Echt een fantastisch document over 25 jaar Pride

Groet

René

Boris Diettrich o.a.
Dit vind ik zelf de mooiste foto die ik ooit van de Pride maakte.
Elk jaar organiseert Bobby en zijn vriend Billy een boot die langs de gracht ligt tijdens de boten-parade en waar je je op in kan schrijven, met name clientèle van Lellebel maakt daar gebruik van. Bobby treedt daar namelijk regelmatig op dus kent daar veel mensen van. Ik was er ook een keer bij en fotografeerde toen deze mooierd.
Klaas ten Holt en Jaap van den Bergh dus, o.a. onderdeel van de Chicks with Dicks, later Travestie- Cabaret geheten. Ik heb me een keer werkelijk blauw gelachen om Jet Lag bij het programma ZEEVROUW dat ze toen in de Winston in de Warmoesstraat brachten.
De linker van de twee foto’s op de rechterpagina is van Jan.

En tot mijn verrassing sta ik ook nog gefotografeerd in het boek: het is een foto van het laatste optreden waar ik aan meedeed van gay-koor Manoeuvre, vlak voor ik er uit stapte. Het was ook het leukste optreden, als afsluitende groep van die dag van het korenfestival in Paradiso. Ik ben de vierde van links op de eerste rij.