Buurtontbijt op de Nieuwmarkt

Er was bij de medewerkers van het voormalige buurtblad d’OudeBinnenstad het idee ontstaan om elkaar weer eens te ontmoeten, en Greetje, een van de interviewsters, had voorgesteld dat bij het jaarlijkse buurtontbijt tijdens de aprilfeesten op de Nieuwmarkt te doen. Zij was daar als vrijwilligster bij betrokken en regelde de aanmelding. Iedereen enthousiast. Helaas konden een paar mensen niet, maar het ging toch door en het was beregezellig. Niet alleen om de oudebinnenstadters weer te zien, maar ook vanwege het hele gebeuren.

Zo was de brandweer aanwezig met een enorme ladderwagen waarmee ze op een gegeven moment kinderen onder begeleiding met het bakje ervan omhoog takelden, er waren wat landelijk bekende Nederlanders en ik kwam ook wat oude bekenden tegen waar ik heel leuk mee heb gepraat. In het mini-rad van de kermis werd een schaaktoernooitje gehouden en als klap op de vuurpijl begon na het ontbijt het traditionele korenfestival. Van dat laatste laat ik een andere keer (morgen?) veel foto’s zien want dat heb ik helemaal vanaf een gunstige fotografeer-plek kunnen vastleggen. Het ontbijt begon om 11.00 u. en ik was pas om 17.30 u. weer thuis.

Echt een geweldige dag, ook al vanwege het onverwacht goede weer trouwens: de zon scheen en het begon pas op het laatst van het korenfestival te regenen, al had je daar in de tent geen last van.

Groet

René

PS: voor het verslag dat AT5 van het gebeuren maakte, met interview met Greetje en Mirjam van d’OudeBinnenstad, zie HIER

Greetje, met haar ging ik altijd mee als ze interviewde: ik deed dan alleen de foto’s, was altijd erg gezellig.
Mirjam, de grafica van d’OudeBinnenstad.
Twee van de vier aanwezige medewerkers van d’OudeBinnenstad: links Michiel en midden Mirjam. De man rechts van Mirjam kende ik niet maar die was weer bij de anderen bekend: hij zat daar met zijn vrouw en twee kinderen. Hij had iets met het voormalige Scheepvaarthuis en de naamgeving van het hotel waarin dat veranderde kwam van hem: Amrath was de voornaam van zijn oma! Rechts van hem zit de vrouw van Michiel die ik nog voor d’OudeBinnenstad heb gefotografeerd i.v.m. zonnepanelen op het dak.
Ontbijt-medewerker is hier met een enorme platte pan bezig met scrumbled eggs.
Vrijwillige medewerker die uitlegt dat je de bloemetjes die in een vaasje op tafel stonden kon opeten.
Geert Mak zag ik ook, ik denk de bekendste buurtbewoner.
Greetje werd geïnterviewd door AT5
Bekende fotograaf Jan van Breda, ooit winnaar van de zilveren camera. Ik ken hem toevallig omdat ik 17 jaar tegenover hem heb gewoond op mijn vorige adres.
Een van de leukste ontmoetingen die ik had. Ik stond toevallig naast hem naar de brandweerladder te kijken waarmee kinderen omhoog werden gebracht. Ik zei: ik ken je ergens van, ben jij niet de broer van Frans Icke? Hij was het zelf!!!! Ik heb hem een jaar of 15-20 niet gezien. Hij speelde ooit op de brug van de Staalstraat zingende zaag en via hem ben ik dat ook gaan doen. Hij zit meestal in het buitenland omdat hij voor een zogeheten Deltavliegschool vliegles geeft en technicus daarvoor is.
Deze foto had ik al gemaakt voordat Frans Icke mij over dat project vertelde. Het zijn kinderen van de ChildPress, een initiatief van een vrouw die bij hem om de hoek op de Groenburgwal woont. Het heeft wereldwijd navolging gekregen en ze gaan eerdaags naar de Verenigde Naties plus de New Yorkse burgemeester ontmoeten
De brandweer dus.
Dat was natuurlijk feest voor de kinderen.
Mirjam van d’OudeBinnenstad werd ook geïnterviewd.
Dit is Cecilia Tabak. Haar had ik nog nooit ontmoet, maar wel al vaak contact gehad via facebook. Zij heeft een foto van mij gebruikt die ik gemaakt had vanuit mijn raam. De foto was van een collega van haar van de Volkskrant die afscheid moest nemen vanwege zijn ziekte: hij heeft kanker en heeft daar een boek over geschreven. Ze wilden geen gewone slingers ophangen bij zijn afscheid maar hebben mijn foto van hem in veelvoud op felkleurige achtergrond als een soort slingers gebruikt.
Ondertussen was de draaimolen in druk gebruik.
Het schaaktoernooitje. Ik neem aan dat er beneden een goede schaker zit waartegen ze allemaal spelen.
Vanuit de festivaltent, het regende.
Twee van de kinderen van childpress.