Bijzonder bezoek aan de Oude Kerk

Gisteren wel een van de leukste sessies gehad sinds ik foto’s maak voor d’OudeBinnenstad, het kwartaalblad voor het 1012-gebied, oftewel de wallen. Ze vroegen mij een foto te maken van Bert Nap in de Oude Kerk. Bert is behalve hoofdredacteur van het blad o.a. ook klokkenluider namelijk. Ik herinner me van de kerk uit mijn jeugd dat het touw waarmee de klok werd geluid tot op de begane grond hing, dus ik ging er van uit dat dat hier ook zo was en ik even een foto van hem moest maken naast dat touw. Nou dat bleek een slagje anders te liggen.

De plek vanwaar de klok geluid werd bleek redelijk hoog in de toren te zijn. Maar voordat we daar via allengs smallere trapjes terecht kwamen hadden we een hele rondleiding van hem gehad, want hij bleek heel erg bij het kerkgebeuren betrokken en alles van de Oude Kerk te weten. Met “we” bedoel ik trouwens redactrice Mirjam Boelaars en ik. Mirjam interviewde Bert en ik maakte de foto’s, en hoewel ik niet alles tot me door liet dringen omdat ik steeds foto’s nam, hoorde ik een heel aantal super interessante dingen. Daar zal ik het nu niet over hebben want dat komt allemaal nog in het december-nummer, het allerlaatste nummer omdat het blad er na 33 jaar mee ophoudt.

We hebben afgesproken dat ik hier nog geen foto’s van Bert (en Mirjam) zou zetten maar alleen de foto’s die ik op de toren heb genomen, en dan zonder hen er op. Die andere foto’s laat ik zien als het blad uit is, en die zijn heel interessant. Zo waren we op het plafond van de kerk waar we door een klein luikje op het orgel konden kijken, en hebben we het radersysteem zien lopen waardoor de klokken aangestuurd worden waardoor ze bepaalde melodietjes laten horen. Een beetje een gelijksoortig systeem als bij draaiorgels.

Groetjes

rené

De Waag en Flesseman, het gele gebouw, waar ik 14 jaar gewerkt heb. Toevallig werd ik gebeld door de dochter van een voormalige Flesseman-bewoonster voor wie ik een foto heb bewerkt NET toen ik op het plafond van de Oude kerk stond en door een luikje het orgel ging fotograferen.
Als je het weet zie je een stukje Pentagon, het flatgebouw waar ik woon, al zie je mijn woning niet.
Oudekerksplein
De Rembrandttoren o.a.
Bijenkorf en de Nieuwe Kerk
De Noorderkerk
In de verte de Zuidas
Deze kop kwam bij de laatste renovatie, ongeveer 1,5 jaar geleden, onder een deklaag tevoorschijn. Hij is van steen maar ze hebben hem met zink bekleed.
Oudezijds Voorburgwal.