ARTIS: zowel dierentuin als hortus

Toen het weer een beetje opknapte afgelopen woensdag ben ik er eindelijk weer eens geweest. Ik was werkelijk verbijsterd hoe mooi het was, eigenlijk niet eens vanwege de dieren maar meer omdat het werkelijk ook een prachtige hortus botanicus is geworden.

Ik heb lang geleden mijn abonnement op de “echte” hortus opgezegd, meer omdat ik mijn tuin heb en ik daarin rustig kan zitten. De voornaamste reden voor dat abonnement was namelijk het rustieke hortus-terras, want die planten had ik na een keertje wel gezien. En die functie heeft mijn tuin overgenomen.

Ze zijn natuurlijk al jaren goed bezig met planten en bomen in ARTIS, maar deze keer vond ik het dus ongehoord super. En dan zie je af en toe ook nog eens leuke beesten, zowel de vrije natuur-beesten als die in gevangenschap, dus het is echt een totaalervaring. Ik moet altijd wel slikken als ik bepaalde dieren achter de hekken en glazen ruiten zie, maar ze doen er alles aan om het die beesten zo goed als daar mogelijk is naar de zin te maken. Maar bij de gorilla’s heb ik wel altijd het idee dat die zich bewust zijn dat ze opgesloten ziten. Ze lijken teveel op ons om die gevangenschap niet te voelen: soms communiceren ze zelfs met de mensen aan de andere kant van het glas, de ene keer afwijzend maar de andere keer speels, vooral t.o.v. kinderen.

Groetjes

rené

Brugmansia
Hortensia.
Een vrije nijlgans, maar die ringen vind ik vreselijk.
Overal mussen, hier in het aquarium naast de gorilla’s.
Nog een vrije vogel: waterhoentje.
Ze hebben wel een mooi verblijf en natuurgebiedje gekregen.
Heremietibis.
De achterkant.
Sissende kakkerlakken.
Groene bladtak. De vrouwtjes zijn groen maar de mannetjes niet, dus dit is een mannetje.
Zuid-Amerikaanse reuzensprinkhaan.
Afrikaanse rozenkever.
Sprinkhanen.