Aparte wereld onder het wegdek

De laatste foto is er een dat hij helemaal op de reling komt met een voet en het skateboard opgevangen heeft, maar ik vind deze mooier en daarom begin ik er mee.

Hij schijnt de Amsterdam-brug te heten hoorde ik gisteren, maar bij gebrek aan beter noemde ik hem altijd de Schellingwouderbrug, al wist ik dat dat het niet kon zijn omdat die in het verlengde van deze brug over het Amsterdam-Rijn-kanaal ligt. Maar ja, je moet toch wát zeggen als je uit wil leggen dat je net voor juist deze brug een ijsvogeltje hebt gefotografeerd, ooit.

We stonden er gisteren op en Jan zei: ik wil de graffiti onder de brug fotograferen. Ik zei: ik wacht wel, maar ging na rijp beraad toch maar mee, de fiets op slot gezet op de brug. En ik heb er geen spijt van gehad. De graffiti was geweldig, de bespoten pilonen van de brug gigantisch groot alsof je in een galerie van kosmische proporties liep, en we kregen contact met twee graffiti-spuiters en een skate-boarder, want er is ook een, wat we van hem leerden, vert ramp, zo’n giga skate-kuip. En we mochten ze nog fotograferen ook, als het maar niet voor de commercie was. De skateboarder vertelde dat hij zichzelf ooit ongevraagd in een reclame was tegen gekomen, en dat ze weigerden hem daaruit te verwijderen.

Ik heb de naam van mijn website doorgegeven, dagboekvaneenfotogek is echt zo lekker makkelijk, en toen ik dat deed had de skateboarder BOTEN te pakken meteen, mijn vorige post. Ik blijf dat toch een ongekend fenomeen vinden dat dat kan, dat komt natuurlijk omdat ik er niet mee opgegroeid ben.

Groet

René

Dit is de maker van de graffiti waar hij voor staat, hij ondertekent met HUDS. Hij had er een paar gemaakt daar en was aan een nieuwe bezig, jarenlang niks gedaan maar nu weer enthousiast geworden voor het SCHRIJVEN, want zo noemen ze graffiti maken, het is immers vooral letters spuiten. Hij wees me op de handtekening van een andere graffiti-kunstenaar, matz of zoiets. Dat was een legendarische maar die is overleden: zijn broer, die ook schrijft, mag sindsdien zijn handtekening gebruiken. Dat bracht me op de herinnering dat ik deze maand eerder over legendarische graffiti-kunstenaars heb horen vertellen: in de Tunfun-reportage van AT5 over de graffiti aldaar werd er met veel ontzag gewezen op een handtekening op het plafond, ik ga het even opzoeken wie dat was. Gevonden: de oud-graffiti-kunstenares in die reportage had het trouwens ook over “schrijven”, en in het gedeelte van de tunnel waar nog de oorspronkelijke graffiti zit wees ze op de tag, dat wat ik hierboven “handtekening” noemde, van een van de beroemdste kunstenaars van die tijd: dr RAT
Hier bezig aan een nieuwe.
Een tijd geleden iets over gelezen, hij is vermoord geloof ik, zelf ook voor moord in de bak gezeten.
Ik geloof niet dat er streng gecontroleerd wordt. Is ook waanzin natuurlijk, het is echt een kulturele uiting.
De maker van deze staat er naast, maar ik had niet gevraagd of ik hem mocht fotograferen, dus maar even onherkenbaar gemaakt.
Hier onder staat HUDS, ik weet niet of hij deze werkelijk gemaakt heeft.
VIRUS, waar zou DAT nou op slaan 🙂
Nog een “sign of the times”.
Ook bomen deden mee.
Deze is op aanwijzing van de skater zelf genomen: voet op de reling (heel hoog trouwens) en skateboard opgevangen, super moeilijk, maar ik vond de andere foto’s mooier.