Anselm Kiefer

Gisteren met Jan naar de tentoonstelling geweest met werk van Anselm Kiefer in museum Voorlinden in Wassenaar. Ik had de film van Wim Wenders over hem gezien in EYE en was daar zo van onder de indruk dat toen ik hoorde dat er een tentoonstelling van zijn werk was ik daar naartoe MOEST. En het viel niet tegen, het was werkelijk fantastisch.

Het zijn vooral plastische “schilderijen” die een rauwe uitstraling hebben, ongepolijst. Dat detoneerde wel een beetje met de strakke omgeving van het museum en het keurige publiek van welvarende ouderen. De werken komen naar mijn gevoel beter tot hun recht in de oude fabrieksgebouwen waar Kiefer ze maakt, en in die zin vond ik de film die daar vooral was opgenomen indrukwekkender. Maar ik vond het desalniettemin geweldig om ze in het echt te mogen aanschouwen.

De entree-prijs van € 22,- vond ik tamelijk hoog, de museumkaart was niet geldig, maar het moet werkelijk een stoot geld gekost hebben om die grote en kwetsbare schilderijen daar te krijgen, dus daar had ik wel begrip voor. En voor de gemiddelde bezoeker leek me dat bedrag ook geen probleem, zeker niet voor die uit de onmiddellijke omgeving, Wassenaar dus. Ik zag trouwens nog het gemeentehuis van Wassenaar waar ik in mijn studententijd aan mijn doktoraalscriptie heb gewerkt die over de NSB in de jaren dertig in Wassenaar ging omdat die daar toen oververtegenwoordigd was. Wel frappant dat juist dáár nu die tentoonstelling van Anselm Kiefer is voor wie WO II, met vooral de Duitse rol daarin, het belangrijkste thema ván, en inspiratiebron vóór zijn werk is.

Dit eerste blogje gaat over Kiefer, het volgende gaat meer over museum Voorlinden, waar ik voor het eerst was, en wat er verder nog te zien was.

Groetjes

rené