AMSTERDAM HUILT

step1w

Bij de dood van Rika Jansen, de zangeres die zo hartverscheurend Amsterdam Huilt zong, komen bij mij ook weer allerlei zware herinneringen naar boven. Wij zongen dat nummer ook met de 4 STEPS, en ik blijk er een opname van te hebben.

Die dateert uit ongeveer 1991 en is een weergave van hoe we dat nummer zongen in huize Lydia in Amsterdam, aan het Roelof Hartplein. Het laatste optreden met onze tenor Gerrit Jan Sap. Volgens mij is de foto er ook van, je ziet al dat hij een weggetrokken AIDS-kopje heeft, terwijl wij toen heel zachtjes begonnen te denken dat hij het had. Maar hij vertelde ons niks, hij vertelde niemand daarover. Pas op het allerlaatst, terminaal in het ziekenhuis.

Een andere herinnering is van recenter datum: ik begreep pas wat het TipTop theater was, uit het lied AMSTERDAM HUILT (“en ‘s-avonds naar de TIPTOP waar je je sores vergat”) toen de toneelschool hiertegenover daar een programma over maakte, zie mijn post hierover HIER.

Hier beneden de opname van Amsterdam Huilt zoals wij dat zongen in Huize Lydia.

Her arrangement is van onze pianist Elliot Rubin.

En zojuist dacht ik er aan dat de verantwoordelijke voor mijn meest traumatische ervaring in mijn jeugd, n.l. het in  aanwezigheid van de hele welpengroep gedegradeerd worden van gids naar hulpgids middels het afknippen van een van de twee gele banden op mijn arm zonder te zeggen waarom( je weet wel waarom, IK wist het niet), ook Riek(a?) Jansen heette.

groet

rené