MENSEN 2

 

stat25Vervolg van mijn blog van gisteren, hier de Leidsestraat.

Vind het altijd wel mooi, die tattoos, of meestal. Maar zou het nooit zelf laten doen.

Je wordt altijd wel door iets geprikkeld in de stad, of constant eigenlijk. Behalve Foam en gesprekjes met mensen, deze keer ook door het zien van een naam, Abraxas.

Twee langere teksten staan deze keer bij de foto’s.

Groet

rené

Het Singel. Geld halen uit een muur, de gewoonste zaak van de wereld. :

stat25b

Hoek Singel-Koningsplein. Dit zijn schuttingen om de verbouwing van het hoekpand aan het oog te onttrekken:

stat26

Aan het Singel:

stat26b

En echt waar, drie huizen verder zag ik het min of meer “live”:

stat28

Meid, je hebt helemaal gelijk:

stat29

Een paar metalen strips gecoord, Singel:

stat30

Het enorme pand aan de Nieuwezijds dat ze aan het verbouwen zijn, dat met de “telegraaf-toren”:

stat33

Idem. Gemotoriseerd steppen en draadloos op straat bellen, dat had je vroeger als kind toch nooit geloofd dat dat nog eens zou komen.

Wij spanden over 50 meter, over twee lange tuinen heen, vliegerdraad met aan beide uiteinden een blikje met een gaatje in de bodem waar je het touw doorheen trok waar je een knoop in maakte om zo het touw strak te kunnen trekken en in het blikje te praten zodat de trillingen 50 meter verder in dat blikje enigszins te horen waren. En gemotoriseerd steppen, voor volwassenen? Waanzin natuurlijk:

stat34

Er naast:

stat35

De werkers, ik dacht dat ik Pools hoorde, maar kan ook een andere taal zijn, er zat ook een gekleurde man bij:

stat36

Toen ik op onderstaande foto het woord ABRAXAS zag ben ik dat eens op gaan zoeken want het rinkelde meteen een bel. Niet dat ik me ooit in die coffeeshop vertoon, in welke coffeeshop dan ook trouwens, maar die naam herinnerde ik me ooit gezien te hebben. En was verbaasd wat ik in de Wikipedia vond:

Epiphanius duidt Abraxas preciezer als ‘de macht boven alles, en Eerste Principe’, ‘de oorzaak en eerste archetype’ van alle dingen.

Hiëronymus schrijft dat Abraxas voor Basilides ‘de grootste God’ (De vir. ill. 21), ‘de hoogste God’ (Dial. adv. Lucif. 23), ‘de almachtige God’ (Comm. in Amos iii. 9), en ‘de Heer de Schepper’ (Comm. in Nah. i. 11) was.

En in de Nag Hammadigeschriften: Abraxas wordt in een aantal van de Nag Hammadi geschriften beschreven, zoals in Zostrianus, de Openbaring van Adam en het Het heilige boek van de grote onzichtbare geest. Abraxas is in die teksten een van de vier dienaren van de vier Lichten. In die teksten is hij aanwezig als gezant van de hoogste krachten in het pleroma, de verblijfplaats van de goddelijke wereld, bij een doopplechtigheid. Het betreft geen christelijke doop als vergeving van zonden, maar een meer mystieke doop voor een gnosticus voorafgaand aan zijn opstijging door de diverse hemelen.

En toen wist ik het weer: ik ben vroeger rozenkruiser geweest, een gnostieke beweging, en daar heb ik die naam gehoord dus:

stat37

Het Paleis. Ja die royalties mogen maar overal hun auto parkeren:

stat38

Achterkant van het paleis op de Dam, ik dacht even dat ik Maxima naar buiten zag komen met haar fiets:

stat39

Maar ze was het niet:

stat40

In andere steden zou je niet aarzelen dit te fotograferen, nu dacht ik: zal ik wel of zal ik niet. Ook in andere steden zoals Lissabon, is dat natuurlijk een relict voor toeristen:

stat41

Op ongeveer dezelfde plaats als waar die inmiddels overleden blinde “orgeldraaier” tientallen jaren stond:

stat42

Gelukt, ik wilde zijn kuit in het licht, een malicieuze clown voorstellend:

stat43

Nieuwezijds:

stat44

Nieuwezijds:

stat45

St. Jacobstraat:

stat46

Water van het Damrak:

stat47

Spooksteeg vanaf de Oudezijds Voorburgwal:

stat48

En een dag later kwam ik op de dag dat de ROXY 20 jaar geleden is afgebrand op het Muntplein dit tegen. Ik wist niet wat ik zag. Op de eerste plaats dat een vrachtwagen doodleuk aan de voet van de Munt was geparkeerd met een steekkarretje ernaast om spullen af te leveren, het was een horeca-leverancier. Dat kan je toch echt op je klompen aanvoelen dat dat niet kan. En op de tweede plaats dat de chauffeur gearresteerd werd, met handboeien en al. Ik denk dat hij niet heeft willen luisteren om onmiddellijk ergens anders te gaan staan. Ik heb niet op het arrestantenbusje gewacht en weet ook niet wie die vrachtwagen heeft weggereden:

stat49

 

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *