ZONDAGSTUIN

 

at1Prachtig licht gisteren in mijn tuin.

Ik sprak met de degene die in ons tuinen-complex  twee bijenkasten beheert en vroeg haar hoe het met de bijen ging die ze  eergisteren geschept heeft. Dat was weer erg interessant, ik volg ook de groeps-app van mijn tuinencomplex waar het vooral over het wel en wee van die bijen gaat.

Ongeveer éénderde van een bijenvolk verliet eergisteren met de oude koningin het oude nest, een van de twee kasten dus. Daar zijn dan inmiddels soms twee koninginnen waarvan er eentje uit haar pop is gekomen. Die gaat dan tuten, een teken dat de oude koningin weg moet en de koningin die nog in de pop zit daar nog even in moet blijven.

De zwerm met de oude koningin is dus door Marieke, de imker van de tuin die ook het tuten al gehoord had, geschept: die gaan dan met zijn tienduizend in een mand die ze een paar dagen in een kelder heeft neergezet en die vervolgens elders in een kast wordt geplaatst. Mijn vraag aan haar was hoe het komt dat die bijen dat zomaar toelaten en niet steken, terwijl ze dat nagenoeg onbeschermd doet. Zij dacht dat dat kwam omdat ze weten dat het haar niet om hun honing te doen is, ze is biologisch dynamische imker en die laten de honing aan de bijen. Ze kennen haar ondertussen en voelen dat ze het dus goed met ze voor heeft.

Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe mooi zo’n bijenvolk in elkaar zit, mijn mond valt soms open van verbazing. Op facebook heeft Marieke een groep waar je lid van kan worden: “bijen in tuin 0” geheten. Ik heb haar mijn tuin laten zien die ze fantastisch vond en heel gunstig voor de bijen, maar dat wist ik al: ik zie ze echt in groten getale. Heb er hier een paar foto’s van bij gezet, ook gisteren gemaakt, alle foto’s trouwens.

Groetjes

rené

at2b

 

at3a

 

at3b

 

at3e

 

at5

 

at6

 

at7

 

at8

 

at9

 

at10

 

at11

 

at12

 

at13

 

at14

 

at15

 

at16

 

at18

 

at19

 

at20

 

at21

 

at22

 

at23

 

at24

 

at25

 

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op ZONDAGSTUIN

 1. Marike schreef:

  Leuk blogje! :)

  Vwb de bijtjes op de foto’s: de eerste is een aardhommel of een veldhommel (die zijn nagenoeg niet van elkaar te onderscheiden); op de foto kun je goed zien dat ze met uitgestoken tong de naar de bloem toe vliegt, klaar om de nectar op te zuigen.

  De volgende is of een wespbijtje of een graafwespje, ik ga kijken of ik die kan identificeren.

  Dan een mannetje steenhommel en de laatste is een honingbij.

  Groetjes,
  Marike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *