KEUZEDAG

 

mid1aEn ja, dan neem je niet de trein naar Utrecht. Op de tweemaandelijkse gratis reisdag van de NS ga je natuurlijk ver weg, en deze keer hadden we voor Middelburg en Vlissingen gekozen. Op de eerste foto het stationnetje van Middelburg. Daar was ik nog nooit geweest, en had er ook totaal geen beeld van. Heel vroeger wel Vlissingen bezocht maar dat was totaal weggezakt.

Middelburg bleek in de oorlog platgebombardeerd maar de historische gebouwen zijn bijna allemaal weer hersteld, zelfs op aandringen van de Duitsers. Die hebben daar toch meer kaas van gegeten dan wij. Zo zag ik ooit dat ze de oude stadskern van Nürnberg b.v. weer volledig in oude luister herbouwd hadden. Dat hadden wij ook met Rotterdam kunnen doen, ik weet niet waarom dat niet gebeurd is eigenlijk, waarschijnlijk was daar geen geld voor, maar ook niet het besef dat dat kon en het historisch besef dat dat belangrijk is. Maar heel veel oude gebouwen van Middelburg zijn dus wel uit de puinhopen herrezen, zoals de abdij, zodat je toch het idee hebt in een oud stadje te lopen ook al zie je dat het er soms een beetje al te fris uitziet. Als je iets echt wil kan het altijd, tenslotte was er na de oorlog in Duitsland ook geen geld en deden ze het toch.

Degene die ons dat allemaal vertelde was een man die we tegenkwamen in de Lange Jan, een oorspronkelijk katholieke gotische kerk maar nu protestant. Een van de bijzondere dingen daarvan was wel dat ze de preekstoel uit de Zuiderkerk, die van hier in Amsterdam, hadden gekregen omdat Amsterdam al eerder ontkerkelijkt was dan Middelburg en ze die dus niet meer nodig hadden.

Die man, Henk, nodigde ons uit zijn oude huisje te komen bekijken en dat was zeer de moeite waard. Hij vertelde dat ze in de 19e eeuw, dacht ik, de trapgevels van de huisjes hadden weggehaald om er dakgoten voor in de plaats te maken omdat dat handig was en het mode was: alleen de rijken deden dit. Hij woonde zelf in een huisje uit ongeveer 1620 waar dat gedaan was maar alleen aan de voorkant, de achterkant was nog gewoon trapgevel. Dat bleek niet helemaal te kloppen, want het was geen trapgevel. Maar wel de oorspronkelijke vorm van de gevel en dat zag er heel authentiek uit, zie foto. Hij liet ons ook nog zijn werkplaats daar tegenover zien in een oud gebouw nabij de oorspronkelijk stadspoort, was erg leuk. Hij vertelde honderduit en we moesten ons echt losrukken want we wilden nog naar Vlissingen, daarvan komt het blog een andere keer, dit gaat alleen over Middelburg. Het was trouwens stralend weer en een fantastische dag, ook om te fotograferen.

groetjes

rené

mid2

De Lange Jan van afstand:

mid3

Historisch gemeentehuis:

mid4

Gemeentehuis:

mid5

Idem:

mid7

Idem:

mid8

 

mid9

Gemeentehuisje voor het gemeentehuis met speen:

mid10

 

mid11

Lange Jan. We konden hem beklimmen maar vonden hem niet lang genoeg. Althans: je kon maar tot de helft komen. En dan ook nog eens alleen door ruiten naar buiten kijken:

mid12

 

mid13

De preekstoel uit de Zuiderkerk van Amsterdam:

mid14

Prachtig orgel:

mid15

Ik vroeg Jan of hij even fotogeniek wilde gaan zitten:

mid16

De abdij is dus weer helemaal opgebouwd uit de puinhopen:

mid16b

 

mid17

Dit is de achterkant van het historisch huisje van Henk:

mid18

En dit zijn werkplaats in een historisch pandje:

mid19

Dit is Henk:

mid20

En deze man was bij een overblijfsel van de stadsmuur bezig die naast de werkplaats van Henk stond:

mid21

De Oostkerk, de eerste kerk van Zeeland die als oorspronkelijk protestantse kerk is gebouwd:

mid22

Leuke oude straatjes:

mid23

 

mid24

 

mid25

 

mid26

 

mid27

 

mid28

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *