AVONTUUR: BORNEO-EILAND

 

born30We ervoeren ons bezoek aan de Oostelijke eilanden van afgelopen vrijdag als een waar picturaal avontuur. Dus toen ik aan de Borneo-kade het schip de AVONTUUR  zag liggen moest ik daar wel een foto van nemen en had ik meteen het idee om het blog over Borneo-eiland daarmee te beginnen.

Ik denk namelijk regelmatig in blogs.

Wat ik niet gezien had was dat een man daar net achter op dat schip bezig was met schilderen, hij kwam tevoorschijn toen ik die foto nam: “o sorry meneer, ik nam alleen  de woorden AVONTUUR.” We raakten met hem aan de praat en hij vertelde van alles over de boten daar. Een van de interessantste dingen vond ik dat de gemeente een beleid bleek te hebben om daar weer echte schepen te laten liggen, weliswaar woonschepen maar niet meer die betonnen bakken met een bungalow er op. Het moest er echt als schip uitzien. De woonhutten díé er lagen mochten blijven maar er mochten geen nieuwe bij komen, dus als er een “op” was dan moest die door een echt schip vervangen worden.

Aan het eind van de Borneo-kade zag ik dat Jan H., een van mij exen, weer thuis was want hij had een raam open staan: hij bleek net drie dagen terug van 8 maanden vakantie met zijn camper in Frankrijk, Spanje en Portugal. Hij wees ons tijdens ons genoeglijke gesprek met koffie en vijgentaart op de nieuwbouw in het midden van Borneo-eiland: daar zijn we daarna naartoe gegaan en dat was werkelijk fabuleus. Ik had het jaren geleden wel eens gezien maar dat was volledig weggezakt.

Uiteindelijk zijn we over die prachtige rode loopbrug op Sporen-eiland beland waar we dat nieuwe flatgebouw van tien verdiepingen hebben bekeken. Ik heb dat gebouwd zien worden want mijn yoga-les van Frans Trepels is daartegenover op KNSM-eiland.

groetjes

rené

Dit is een betonnen schip, lag naast de Avontuur:

born31

 

born32

 

born33

 

born34

 

born35

 

born36

 

born37

Op de achtergrond een heel nieuw gebouwencomplex in het verlengde van Cruquius-eiland, misschien hoort het er wel officieel bij:

born38

 

born39

 

born40

 

born41

 

born42

Borneo-kade, nog gezien vanaf Cruquius-eiland:

born43

Dit is werkelijk een architectonisch wonder vind ik. De meeste huizen zijn door de bewoners zelf of door hen ingehuurde architecten ontworpen:

born44

 

born45

 

born46

De achterkanten daarentegen, aan de straatkant, zien er niet altijd even aantrekkelijk uit:

born47

Het H-huis waar Jan H. ons o.a. op had gewezen:

born48

Op onze vraag aan de buurvrouw of ze het huis om de boom hadden gebouwd antwoordde ze dat dat niet zo was: die boom is er later ingezet. Toen ik zei dat het wel mooi was maar ook wel erg jammer van de ruimte die je daardoor kwijt raakte zei ze: ach, er is toch ruimte genoeg, elk huis heeft vier verdiepingen en is erg diep:

born49

 

born50

De brug naar Sporen-eiland:

born51

 

born52

Vanaf de brug kijkje op Sporen-eiland:

born53

Vanaf Sporen-eiland:

born54

 

born55

 

born56

 

born57

 

born58

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *