DE KLIMAATMARS

 

demo3Ik zag gisteren rond 12.00 u. al mensen langskomen onderweg naar de DAM voor de klimaatdemonstratie. Was er zelf ook om 13.00 u. toen het begon.

Demonstreren heeft maar beperkte invloed denk ik, maar ja, je moet wát. Ik kan me nog goed de tijd herinneren dat mensen die zich druk maakten om het klimaat als halfgare linkse hobbyisten werden weggezet door degenen die economisch de touwtjes in handen hadden zoals b.v. de liberalen die de vrije markt predikten en naast het verkopen van onze essentiële bedrijven, zoals die welke onze energievoorzieningen regelden, echt geen boodschap hadden aan zoiets vaags als de uitputting van de aarde en zijn gevolgen. En daar vooral geen geld aan wilden besteden want dat zou maar ten koste gaan van de economische groei, de heilige koe van hun materialisme.

Ik kan me nog goed herinneren dat toen het eindelijk toch een beetje in de hoofden van dergelijke politici begon door te dringen, namelijk dat de trend toch wel was dat je iets aan schonere energie-vormen moest gaan doen, en er een subsidie-regeling kwam om windmolens te plaatsen, minister van economische zaken Brinkhorst van D66 die regeling stopzette omdat die te duur werd. Ik weet nog dat mijn broek daar toen van afzakte en dacht: jullie hebben het nog steeds niet door. Liberalisme is goed waar het de vrijheids-gedachte betreft, maar die vrijheid moet binnen de perken gehouden worden en zeker in economisch opzicht.

Diezelfde D66 minister Brinkhorst stond in 2006 (!!!) in kabinet Balkenende II, CDA VVD en D66, de bouw van 3 nieuwe kolencentrales toe!!!! In 2011 kwam er dus o.a. een nieuwe in de Eemshaven!!!

Zelfs nu worden de burgers als eerste aangeslagen voor de kosten die nu toch gemaakt moeten gaan worden, en worden de grote bedrijven nog steeds in de watten gelegd: kunnen met gemak belasting ontduiken en hebben net weer een leuk douceurtje gehad omdat het geld van de afschaffing van de dividendbelasting, die Rutte er niet door kreeg, in andere vorm aan het bedrijfsleven ten goede komt. En met emissie-rechten is het leuk handelen, pijn doet het in elk geval niet. En als er echt iets wil gaan veranderen zal dat wel moeten, b.v. belasting op kerosine heffen. En ja, dan worden dingen duurder, en ja, daar zullen we wel aan moeten gaan wennen, de “welvaart” zal afnemen.

Maar het welzijn niet, in tegendeel.

Het lijkt me echter waarschijnlijker dat de wal het schip gaat keren. Ik heb er ooit in 1996 een liedje over gemaakt dat “1 minuut voor 12” heet (staat onderaan dit blog voor degenen die dat nog niet gehoord hebben en dat willen), maar volgens mij is het ondertussen 5 óver 12.

Maar ten diepste gaat het er voor mij niet om of we nog met bepaalde maatregelen kunnen voorkomen dat de zeespiegel meters gaat stijgen of dat de vissen of de bijen uitsterven of dat door de opwarming de weersomstandigheden nog heftiger worden. Dat zijn uiterlijkheden.

In mijn optiek gaat het er om dat we meer bewustzijn moeten krijgen over hoe mateloos ingewikkeld en mooi de aarde in elkaar zit, en dat wij onderdeel van die aarde zijn, dat wij die aarde ZIJN. En het dus vanzelfsprekend zou moeten zijn dat we daar zorgvuldig en met respect mee om moeten gaan. En in diepste wezen betekent dat dus dat we met ALLES zorgzaam om moeten gaan, ook met elkaar!!

En met dat laatste argument zouden misschien de klimaat-sceptici over de streep getrokken kunnen worden.

Groetjes

rené

PS: ben trouwens wel verbaasd hoe goed dat mobieltje foto’s maakt!!! Vanaf het selfie op de Dam daarmee gemaakt.

PS 2: en HIER staat nog eens goed beschreven hoe de vervuiling die je individueel maakt, en dan collectief opgeteld, in verhouding staat met hoeveel de industrie vervuilt.

demo7

 

demo2

 

demo5

 

demo4

 

demo6

Voor de gelegenheid mijn regenboog-plu meegenomen :-) , maar het drupte zodanig dat ik er net als die man op het monument kleddernatte billen aan overhield:

demo8

 

demo9

 

demo10

 

demo11

Rokin:

demo12

 

demo13

EN HIER NOG EEN KEER MIJN LIEDJE HIEROVER VAN 1996: 1 MINUUT VOOR 12  met toepasselijke (eigen) foto’s:

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *