BUITENZORG

 

tn1aVanaf de dag dat ik terug was uit Kaap Verdië ben ik elke dag in mijn tuin geweest. Zelfs gisteren in de kou. Maar toen heb ik voornamelijk in mijn huisje zitten lezen. De dagen ervoor heb ik hard gewerkt om mijn Japanse bruidsluier, ook wel Japanse knoop genoemd, uit mijn tuin te verwijderen. Dat is een enorme woekeraar, al had ik daar geen last van omdat ik hem bijhield: ik trok hem er gewoon constant uit waar ik hem niet hebben wilde, en dat ging 20 jaar prima.

Maar het is plotseling een soort hype geworden: opeens is hij een angstaanjagend gevaar voor de tuin en gaat hij waarschijnlijk verboden worden. Die collectieve hysterie heeft er voor gezorgd dat iemand vanaf het algemene pad twee maanden geleden een van mijn 5 struiken heeft geknakt die aan de rand van mijn tuin binnen handbereik stond, een ware ravage aanrichtend. Ik kwam er achter wie dat gedaan had en hij heeft me zijn excuses aangeboden: hij doet soms rare dingen vanwege ADHD, zei hij. Maar de tweede en derde keer dat het gebeurde, het restant vanaf het pad en later nog eens de afgestorven overblijfselen, bleek hij niet de dader, dus er waart nog iemand op de tuin rond met ADHD of met een enorme bemoeizucht met andermans zaken.

Enfin, ik ben geen scherpslijper dus ik ben maar met de trend meegegaan en heb hem verwijderd, vijf grote kluiten die ik de hoofdstations noemde. De tussenhaltes komen natuurlijk in het vervolg van de lente weer op, maar die trek ik er dan makkelijk uit. Dat betekent wel dat ik bijna geen afscheiding meer heb naar mijn buren toe (en naar het pad toe, maar dat vind ik in dat gedeelte niet zo erg), dus ik ben al flink bezig geweest een staketsel te maken waar klimop tegenaan moet gaan groeien.

Ik vind het al met al wel jammer want ik vind het een mooie plant. Het hep, als elk nadeel, wel zijn voordeel: ik moet ieder jaar de afgestorven overblijfselen weghalen en versnipperen, en dat is een enorm werk: dat was dus nu de laatste keer.

Omdat ik er de hele week geweest ben en altijd mijn camera bij me had heb ik toch een paar aardige fotootjes kunnen maken daar.

groetjes

rené

Dit rupsje van ongeveer een halve centimeter zweefde aan een draadje vlak voor de plek waar ik even zat:

tn1

Ja daar is hij weer: het goudhaantje:

tn2

Een lijster, hiervoor moest ik wel even buiten mijn tuin want hij zat twee tuinen verderop:

tn3

 

tn4

 

tn5

 

tn6

Februari en al aan het nestelen: staartmezen die in een conifeer bij de buren zitten:

tn8

De citroenvlinder is altijd een van de eersten, al zag ik ook al een dagpauwoog:

tn10

Vinkje:

tn9

Dit is een tulp die weer is uitgekomen nadat ik die met bloem en bol in de tuin had gezet na de TULPENPLUKDAG op de DAM in januari!!!!:

tn11

Kennelijk zijn er insecten die van sneeuwklokjes houden:

tn12

Pimpelmees op het vinkentouw:

tn22

Longkruid:

tn13

Die zal wel honger hebben want ik heb nog geen luis gezien:

tn14

 

tn15

Ik heb iets gedaan wat ik nog nooit gedaan heb. Deze duiven waren aan het nestelen pal boven mijn favoriete bankje en ik had daar niet meer kunnen zitten vanwege de duivenpoep, dus ik heb het in aanbouw zijnde nest met pijn in het hart verwijderd:

tn16

De merel pikt weg wat er af valt van het voeder-gevalletje voor (voornamelijk) de mezen dat door mij in de krulhazelaar is gehangen:

tn18

Lentekriebels:

tn23

Helaas genomen gisteren door de beslagen ramen van mijn huisje, toen ik een onbeslagen plekje had gevonden vloog hij weg:

tn20

Ook door het raam heen, deze is iets beter:

tn24

 

tn21

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *