OUD EN NIEUW 2: VEMEN AAN HET IJ

 

sil1Voor dit kleine projectje “oud en nieuw” wil ik behalve natuurlijk de foto’s van de huidige situatie óók alleen maar eigen óúde foto’s gebruiken. Je kan van alle gebouwen in de stad natuurlijk goede oude foto’s vinden, maar daarin zit mijn lol niet.

Al valt het nog niet mee iets redelijks te vinden. Ik heb vroeger nooit gefotografeerd vanuit het idee: dit moet ik vastleggen voordat het definitief veranderd is. Ik fotografeerde alleen maar wat ik leuk vond, en, vroeger nog meer dan nu, ook nog eens alleen die dingen waar ik toevallig tegenaan liep. Tegenwoordig ga ik toch nogal eens speciaal ergens naartoe om te fotograferen, hoewel ik meestal iets leuks ga doen en dan gewoon de camera bij me heb, die dan wel onderdeel van het genieten uitmaakt.

Vanuit nu bekeken zou ik dat vroeger heel anders aangepakt hebben. De oude foto’s die ik voor dit projectje kan gebruiken zijn dus min of meer toevallige plaatjes, en dan ook nog eens vaak onderdeel van een grotere foto (b.v. de eerste foto die ik in zijn geheel op facebook heb gezet) waarbij het eigenlijk om iets anders ging. Dat was vooral bij de fotootjes van dit blog het geval.

Ik was wel geïnteresseerd in de vemen aan het IJ maar niet zoveel dat ik daar een fotografische excursie naar heb ondernomen. Heb wel eens in één ervan een homo-dansfeest meegemaakt waar ik zo stoned was dat ik voor mijn gevoel uren in cirkels heb gelopen omdat ik de uitgang niet meer kon vinden en behoorlijk in paniek raakte. Maar toen had ik geen camera bij me, al zou er heel wat te fotograferen zijn geweest ware het niet dat dat waarschijnlijk niet op prijs zou zijn gesteld. De heren waren nogal erg schaars gekleed.

Aangezien ik een opbergsysteem heb van lik-mijn-vestje leek het me handiger om de huidige situatie maar meteen te gaan fotograferen in plaats van de foto’s die ik er de laatste tijd van maakte (ik was dit projectje al van plan) in de computer op te gaan zoeken. Dus de huidige foto’s zijn bijna allemaal gisteren gemaakt, speciaal ervoor de pont naar het NDSM-terrein genomen. Ik herinner me er wel eentje van de laatste tijd, vanaf de Noordzijde, die er heel goed tussen zou passen, maar die ga ik niet zoeken. Misschien maak ik die vandaag in de loop van de dag nogmaals, of anders morgen.

groetjes

rené

PS:  de oude foto’s zijn afgedrukte foto’s die ik weer gefotografeerd heb. Die analoge cameraatjes die ik had waren al niet geweldig en die afdrukjes op zijn aldergoedkoopst dus de kwaliteit is navenant.

De vemen in oude, vervallen, staat:

sil2

Opgeknapt en bewoonbaar gemaakt:

sil4

Met ramen:

sil5

Al bezig met verbouwen:

sil6

Gisteren:

sil7

 

sil8

En toen kwam de Silodam er bij, foto vanaf de sky-lounge van het Hilton (onderdeel van de eerste foto die ik bij OUD EN NIEUW1 zette):

sil9

Gisteren:

sil10

En de Pontsteiger, oftewel de kakstoel. Die combineert wel met de Silodam, na de fusie: Silopont Steigerdam geheten (was weer een leuke oefening in timen):

sil11

Het ziet er keurig uit tegenwoordig, al met al dus een hele verandering ten opzichte van een flink aantal jaren geleden:

sil12

En dit vond ik de mooiste van gisteren:

sil13

En deze is van juli 2017:

sil15

Begin november:

ps

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op OUD EN NIEUW 2: VEMEN AAN HET IJ

 1. Dieuwertje schreef:

  Heerlijk om zulke veranderingen te zien René, vooral de Pontsteiger foto’s zijn heel
  spectaculair. Vanaf de A’dam toren zag ik in september de bouw hiervan vorderen.
  Héél lang geleden, ik was juist klaar met mijn MULO opleiding, heb ik een dag
  doorgebracht bij het Shell laboratorium. Samen met honderden sollicitanten werd ik getest voor een opleiding daar. Helaas waren mijn capaciteiten onder de maat, ik werd afgewezen. Maar niet getreurd, ik ben tóch uiteindelijk aangenomen op het lab van een chocoladefabriek. Leuke jaren, in de avonduren volgde ik een studie tot laborant.
  Dit werk heb ik 10 jaar gedaan, totdat ik een baby kreeg.

 2. renelouman schreef:

  Leuk zeg!!!! Uiteindelijk gebeurt er altijd wat er moet gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *