HOUTHAVEN-KWARTIER 1

 

p1De wekelijkse foto-safari vond dit keer plaats rond de Houthaven in onze stad. Ik was daar een tijdje geleden (iets meer dan een maand, blijkt) al geweest en heb daar toen een blogje over gemaakt, maar voor Jan was het helemaal nieuw. Trouwens, eigenlijk voor mij ook: ik had tenminste het gevoel dat ik er weer heel andere foto’s maakte dan de eerste keer. En bovendien had ik opnieuw het gevoel of ik in het buitenland was, het is werkelijk een heel aparte wijk aan het worden.

Of het klopt dat ik heel andere foto’s heb gemaakt ga ik hierna bekijken. JA GELUKKIG, TOCH BEHOORLIJK ANDERS, ZIE HIER. Wat in ieder geval anders was was het bezoek aan de Pontsteiger: daar kon je nu in, je kon nu althans op het binnenterrein komen, en dat was de vorige keer zeker niet mogelijk. Bovendien hadden we nu een leuk gesprek met een paar bouwers. Een van hen vertelde dat een hoekhuis van de rij huizen waar we naast stonden 1,1 miljoen euro kostte en dat de tussenliggende huisjes voor acht ton de deur uit vlogen.

Je zag de prijzigheid wel aan de bouw af moet ik zeggen: overal zijn dure materialen gebruikt, het ziet er allemaal heel kostbaar uit, maar wel smaakvol. Voor iemand met een modaal inkomen is het gewoon onmogelijk om daar te wonen. Amsterdam is hard op weg een soort Londen te worden: daar kunnen zelfs mensen met redelijk goede banen niet meer in het centrum wonen, dat is gewoon te duur. Daar hadden we het met de bouwvakkers ook over, eentje opperde dat man en vrouw wel allebei moesten werken om dat te kunnen betalen. Maar dan nog.

De eerste foto is een van de allerlaatste foto’s die we er namen, nadat we uit de wijk en de haven terug waren gekomen en weer langs de pontsteiger kwamen en die prachtige spiegeling zagen. Vanaf foto 2 is het min of meer in volgorde van nemen.

groetjes

rené

Dit was de eerste foto die we namen vrijdag. Ik besefte ook opeens waarom het gebouw Pontsteiger heet: ernaast meert een van de ponten naar Noord aan, die naar de Distelweg:

p2

 

p3

 

p4

Het meest prominente gebouw van de nieuwe wijk. Wordt een hotel natuurlijk, daar hebben we er hier nog niet genoeg van:

p5

Een van de mannen waar me een tijdje mee spraken:

p6

Ik denk dat hier een parkeergarage onder komt:

p7

Geen goedkope bouw, dat zie je. Linker gebouw bekleed met marmer of iets dergelijks:

p8

Geen sociale woningbouw denk ik:

p9

Gouden tegels aan de buitenkant, je moet ook goud verdienen om hier te wonen:

p10

 

p11

Oude pont omgebouwd tot restaurant:

p12

Voormalige REM-eiland van waaruit Radio Noordzee uitzond, illegale muziekzender die zo wel kon uitzenden omdat ze buiten de Nederlandse wateren dit in zee hadden gezet. Ook tot restaurant omgetoverd:

p13

Het grote Anne Frank portret staat aan de overkant van het Noordzeekanaal:

p14

Met opzet scheef gebouwd net als die oude hoekhuizen aan de grachten, b.v. hoek Geldersekade-Rechtboomssloot:

p15

Waar het voor dient: geen idee:

p16

Tussen de poten van het REM-eiland:

p17

Scheepswerf aan de overkant van het Noordzeekanaal:

p18

Hoge trap aan het einde van een lange steiger, voor aanmerende boten. Doodeng:

p19

Dat oude “kleine” huis tussen de Silodam en dat andere grote gebouw is me eigenlijk nooit opgevallen:

p20

Venster op de hemel:

p21

 


Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *