AMNESIA

 

am1Komt het door het herfstweer? Of door mijn verkoudheid waardoor ik aan huis gekluisterd ben? Of door het besef in de herfst van mijn leven beland te zijn?

Ik nie weten, maar ik ben aan het terugkijken. Het begon er gisteren mee dat ik mijn oude liedteksten wel weer eens wilde zien. Ik heb er ongeveer 100 gemaakt en in een klapper staan, maar ik kon die klapper in eerste instantie nergens vinden, maar na een kwartiertje zoeken had ik hem.

Ik begon vooraan, wat betekent: bij de laatste teksten want de nieuwste deed ik altijd bovenop. Van heel veel teksten heb ik nooit liedjes gemaakt omdat ik ze niet goed genoeg vond, maar nu ik ze herlas viel het reuze mee. Een zo’n tekst, die ik onder dit stukje heb neergezet, ging over geheugenverlies en dat gerelateerd aan het maken van foto’s. Ik herkende mezelf er nog steeds in, of eigenlijk misschien nog wel meer dan toen. Het is een van de drie teksten die ik schreef in mei 1994, dus bijna 25 jaar geleden!!!

Vervolgens bedacht ik dat ik al een, vind ik nog steeds, goed liedje had gemaakt over terugkijken op je leven, met 365 foto’s van mijn eigen leven waar ik allemaal op sta als “filmpje”. Degenen die hier vaak kijken hebben dat vast gezien, maar voor anderen: HIER is dat te vinden. En toen bedacht ik dit blog: ik haal wat foto’s uit dat “filmpje” en zet die bij de tekst van AMNESIA. Ik bleek ergens ál de foto’s van dat “filmpje” nog te hebben en koos daaruit de portretten.

Die portretten deden me ook wel wat: ik zag de gelukkige en ongelukkige periodes in mijn leven er goed aan af. Ik heb er wat portretten bijgezet van ná het liedje en zag wat ik al wist: de huidige tijd is een hele goede voor mij, ondanks wat fysieke malheur en de toestand in de wereld. Maar wat ik ook leerde is dat alles wat geweest is er op een bepaalde manier niet meer toe doet.

Hier is de tekst van AMNESIA:

Ik ken een hele rare jongen

op het eerste gezicht is hij heel gewoon

geen vierkant hoofd met groene ogen

geen kikkerkop, geen duizendschoon

echt een doodnormaal persoon

 

hij lijkt een heel spontane jongen

zijn ogen open, maar iets té wijd

zijn blik iets té vol verbazing

er is iets vreemds waar hij aan lijdt

deze hele gewone jongen

is zijn geheugen volledig kwijt

 

ik noem hem vaak de foto-jongen

al heet hij eigenlijk Bas

altijd: camera in de aanslag

en 20 foto-albums in zijn tas

want hij herinnert zich alleen van foto’s

wie hij is en wie hij was

 

als je hem tegenkomt zegt hij: even zoeken

noem een jaartal, een maand, een dag

vindt hij je foto in zijn boeken

dan herkent hij je en zegt verrast

o ja, René, je bent veranderd

sta even stil, ik leg je vast

 

zonder foto’s is hij niemand

zijn beelden zijn z’n werkelijkheid

hij ziet het leven als een boek vol foto’s

voelt geen liefde, haat of spijt

hij hecht alleen aan dode plaatjes

echt een boy van deze tijd

 

Ik werd vandaag om 4 uur wakker en kon niet meer in slaap komen, ben maar wat gaan lezen in een boek van Adyashanti waar ik op en af aan bezig ben. En wat lees ik:

“Want als we het verleden loslaten, zouden we niet meer weten wie we waren. Dan zouden we onszelf niet meer kunnen hullen in het verleden. We zouden geen medelijden meer met onszelf kunnen hebben. We zouden in dit moment leven, en alleen dit moment, en we zouden onszelf zonder kritiek, schaamte en schuldgevoel aanvaarden”.

groetjes

rené

am2

 

am3

 

am4

 

am6

 

am5

 

am7

 

am8

 

am9

 

am10

 

am11

 

am12

 

am13

 

am14

 

am14b

 

am15

 

am16

 

am17

 

am18

 

am19

 

am20

 

am21

 

am22

 

am23

 

am24

 

am25

 

am26

 

am27

 

am28

 

am29

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op AMNESIA

 1. Gerda Kievit schreef:

  Erg mooi!

 2. Annette Lemaire schreef:

  Bijzonder (maar liever met bij)….dank voor de intieme inkijk René!

 3. jorika schreef:

  wat leuk om te zien rene.

 4. sjen miermans schreef:

  Een mooie jongen, een mooie man. Vol in het leven.

 5. Martin (Buitenzorg) schreef:

  Wow …
  Goed zeg. En dapper, lief, mooi etc. Hoera! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *