OPORTO: KERKEN

 

po23In Oporto kan je niet om de kerken heen: ik denk dat minstens de helft van de grote bijzondere gebouwen katholieke godshuizen zijn. Ik vind zelf de buitenkant vaak leuker dan het interieur dat ik doorgaans snel gezien heb, al zijn er uitzonderingen. Jan is iets meer in de binnenkant ervan geïnteresseerd dus we zijn toch wel wat kerken in geweest, al stond ik dus meestal na een paar minuten weer buiten.

Ik werd een keer door Jan gebeld terwijl hij zacht sprekend vroeg waar ik me in een bepaalde kathedraal bevond omdat hij me niet kon vinden. Hij had niet gehoord dat ik hem had toegefluisterd, na er 1 minuut in vertoeft te hebben, dat ik naar buiten ging en op het pleintje op hem zou wachten. Ik vond het veel te druk. Die mobieltjes zijn soms wel echt een uitkomst trouwens, op de Eiffelbrug waren we elkaar in het stikkedonker ook al kwijt geraakt.

De reden dat ik niet graag lang in kerken ben is misschien omdat ik vaag in mijn achterhoofd het gevoel heb dat kerken voor geestelijke zaken bedoeld zijn en niet als toeristische attractie. Bovendien zou godsdienst niet iets cultureels moeten zijn in mijn optiek, dan is het een uiterlijke vorm geworden. En helaas is dat het geval bij alle grote godsdiensten: het is meer een cultuurverschijnsel geworden, net zoiets als nationalisme: wij horen bij elkaar en dit zijn de normen die wij hanteren, en bovendien weten we het beter dan de anderen en zijn we dus ook beter.

Waar we wel allebéi erg van houden zijn de kerktórens. Er is geen stad die we bezochten waar we niet een toren beklommen hebben. In Oporto was er een toren vlakbij ons hotel, dus die zijn we op geweest. Je moest wel eerst over de eerste en tweede etage van de kerk lopen om de ingang van de toren te bereiken, dus ook daar het interieur gezien. En een paar fotootjes gemaakt natuurlijk, toch.

Groet

René

po2

De voorkant van de kerk met de tegeltjes van hierboven. Het bleken twee kerken naast elkaar te zijn:

po3

In de eerste was een mis aan de gang, dus meteen weer stilletjes naar buiten, na snel één fotootje gemaakt te hebben. Ik snap niet dat ze de deur niet op slot doen tijdens een mis:

po4

Dit was de tweede kerk ernaast:

po5

Dit zagen we toen we in Oporto aankwamen en vanaf de metro 200 meter naar ons hotel moesten lopen in een zijstraatje rechts hiervan:

po5b

En zo zag het er overdag uit:

po6

De toren ervan zijn we dus op geweest:

po7

Eerst moest je een rondje kerk doen over de eerste en tweede etage:

po10

 

po8

 

po9

De rechtertoren was het dus die we beklommen hebben:

po11

En de vorige foto is genomen vanaf het pleintje beneden naast de kathedraal, daar waar de mensen in de zon staan:

po12

Maar de eerste avond hadden we die kathedraal ook al gezien, al dachten we toen dat het ook wel eens een kasteel zou kunnen zijn, vanwege de kantelen:

po13

Typisch een ridder voor een kasteel:

po14

Ook die kathedraal had van die Delftsblauwe tegeltjes:

po15

In die ene minuut dat ik er was heb ik deze foto gemaakt, het bewerken duurde langer dan het hele bezoek:

po17

Hier werd ik door Jan gebeld waar of ik me in de kerk bevond:

po16

In de verte een tegeltjes-kerk die we niet bezocht hebben:

po18

Dezelfde kerk ‘s-avonds: we zagen hem steeds omdat we de andere kant omhoog moesten om langs “onze” kerk naar het hotel te gaan:

po19

Ook niet bezocht:

po20

Idem:

po21

Zelfde kerk overdag:

po22

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *