OPORTO: DE LUIS I BRUG VAN EIFFEL

 

por1Oporto ligt aan de Douro die zich diep heeft ingesleten in de aardkorst. De stad ligt er dus hoog boven, al zijn de hellende wanden langs de rivier ook bebouwd. Vanwege die steile oevers hebben de Portugezen daar een aantal hoge bruggen gebouwd waarvan de Luis I brug de beroemdste is. En wel hierom: hij is gebouwd door Gustave Eiffel, de man die ook de naar hem genoemde toren in Parijs ontwierp, en dat is te zien.

Als je vanaf de stad naar de brug loopt, wat wij op onze eerste avond deden, heb je eigenlijk niet zo in de gaten hoe spectaculair dat bouwwerk eigenlijk is: het bovenste wegdek, alleen voor de metro en voor voetgangers, is op ongeveer dezelfde hoogte als waarop je aan komt lopen, dus dat is niet wereldschokkend, zie de foto hierboven. Maar kijk je naar beneden dan zie je hoe hoog hij is, al zie je alleen die hoogte en nauwelijks iets van de brug zelf. Het imposante ervan word je pas gewaar als je afdaalt via de trap naast en onder de brug.

De avond-foto’s van de brug zijn van de twee avonden die we in Oporto waren. Maar ook overdag gingen we daar kijken, het is een van de grootste attracties van de stad. Ik had van tevoren behalve de brug als enige must-see nog de wereldberoemde boekhandel op mijn lijstje. Die bleek vlakbij ons hotel, maar je moest achterlijk lang in de rij staan voor een kaartje en daar hadden we geen zin in.

Oporto vond ik een van de allermooiste steden die ik ooit gezien heb, werkelijk schitterend. Maar achteraf vond ik Lissabon misschien toch nog net iets mooier. Gelukkig hoefde ik geen keuze te maken.

groetjes

rené

por2

 

por3

 

por4

 

por5

Boven de metro op de brug, daaronder de trap naar het onderste wegdek, dat voor de auto’s etc. en de voetgangers. Het zag er allemaal erg verwaarloosd uit, erg fotogeniek dus:

por6

 

por7

 

por45

 

por8

De brug van onderen met het onderste wegdek. Duidelijk van Eiffel dus:

por9

 

por10

 

por11

Totaaltje:

por12

Overdag daalden we af van dezelfde oeverkant maar nu vanaf de oude stad gezien rechts van de brug, ook weer rustieke oude meuk:

por14

 

por15

 

por43

Je kon niet alleen over de brug lopen of rijden, je kon er ook van AFSPRINGEN. Dat hebben we niet gedaan:

por17

Ze vroegen aan de toeristen 1 euro elke keer als er iemand sprong. Hebben we gedaan, zo’n jongen gun je toch wat nietwaar:

por18b

Hij riep steeds om die ene euro naar de kijkers, en aan zijn maatjes of er al genoeg in de pet zat:

por19

 

por20

Genoeg opgehaald dus gesprongen:

por21

 

por22

Het was heet en we vonden een lekker plaatsje in de schaduw langs de oever. We hebben er wel 1,5 uur zitten kijken en fotograferen:

por23

Dit was o.a. ons uitzicht:

por30

En aan de overkant begonnen ze ook te springen:

por24

 

por25

 

por26

 

por28

 

por27

 

por31b

 

por32

Op een gegeven opgenblik kwamen ze allemaal aan de kant van de oever waar wij zaten, wat betekende dat de foto’s veel scherper en mooier werden, waardoor we gestimuleerd werden wederom de sprongen te gaan fotograferen:

por33

Ze begonnen spelletjes te spelen, wat we ook niet erg vonden:

por35

 

por34

Hoeveel kruisen je ook droeg, het bleef toch niet ongevaarlijk en besschadigingetjes waren niet te vermijden: rechtsboven zijn navel is hij wat geschaafd en op de volgende foto zie je zijn hand enigszins bebloed:

por36

 

por37

In tegenstelling tot het springen aan de overkant, waar je makkelijk uit het water op de oever kwam, moest je hier iets van 20 meter tegen de steile rotsen klimmen, bloedlink:

por38

Brrrrrrrrrrr:

por39

Het was echt waaghalzerij:

por40

En hij DOOK dus, brrrrrrrrrrrrrrrr:

por47

Dit was op onze terugweg, weer aan de andere kant van de brug:

por41

idem:

por42

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *