OOK EEN NAZOMERTUIN IS INTERESSANT

 

as1Nou is dat erg relatief want ik vind zo’n beetje ALLES interessant, dus let niet op mij zou ik zeggen. Alles waar je goed naar kijkt blijkt de moeite van het bestaan ervan waard te zijn, maar dat is geen algemeen aanvaarde opvatting: tegenwoordig moeten dingen extra speciaal zijn, te wow en helemaal bizar om nog de aandacht te trekken. De prikkels moeten steeds heftiger zijn omdat mensen anders niks meer voelen.

Maar ik ben dus uiterst tevreden als ik in mijn tuin zit en om me heen kijk. En helemaal als ik dan ook nog eens mijn macro-lens bij me heb en af en toe iets heel bijzonder gewoons van dichtbij kan fotograferen en dus bekijken.

Dat klopt niet helemaal natuurlijk, want als er een geelpaars-gevlekte stormtor met zijn 24 vleugels en zijn 8 gifgroene haaientanden in mijn tuin neerstrijkt raak ik natuurlijk ook meer geïnteresseerd dan wanneer ik het duizendste koolwitje zie. Wat ik met bovenstaande alleen maar wil zeggen is dat het bijzondere in alles zit, en niet alleen in de dingen die zeldzaam zijn en je normaliter dus bijna nooit ziet. Bovendien zijn koolwitjes voor Polynesiërs misschien net zo interessant als voor ons die geelpaars-gevlekte stormtor met zijn 25 vleugels en zijn 8 gifgroene haaientanden omdat ze die laatsten bij duizenden tegelijk elke dag in Polynesië zien, het is daar werkelijk een plaag, en koolwitjes niet.

Dus de les is eigenlijk dat je je in alle omstandigheden een Polynesiër moet voelen.

En dan niet balen als je weer zo’n geelpaars-gevlekte stormtor met zijn 26 vleugels en zijn 8 gifgroene haaientanden ziet maar denken: o wat een interessante geelpaars-gevlekte stormtor met zijn 27 vleugels en zijn 8 gifgroene haaientanden, net zo interessant als dat koolwitje dat ik daarnet zag.

groetjes

rené

PS 1: foto’s bijna allemaal (op 4 na, die zijn van een paar dagen eerder) van donderdag, allemaal in mijn tuin gemaakt natuurlijk.

PS 2: waar ik minder van geniet zijn de 30!!! muggenbulten, waarschijnlijk van knutten die in mijn tuin zitten en zichzelf lekker vermenigvuldigen in mijn paddenpoeltjes. Ik heb net voor 27 euro spray, pillen en een zalfje gehaald bij de onvolprezen Jacob Hooij.

Koolwitje, maar wel bijzonder geel, misschien IS het wel geen koolwitje:

as2

Uitgebloeide hortensia:

as3

Schildpadbloem:

as4

Ik hoorde van een vriend die me donderdag in mijn tuin bezocht en hem zag dat dit een buxusmot is, vreten buxussen kapot, althans de kindertjes ervan. Ik heb inderdaad een buxus, maar ergens weggestopt, moet eens gaan kijken of hij er nog staat:

as5

Spin in uitgebloeide Clematis:

as6

Vlieg, let op de zuignapjes aan zijn poten:

as7

Deze zat smachtend omhoog te kijken, was onderin in mijn compost-bak terechtgekomen die ik helemaal had leeggeschept:

as8

Bekende gast, al weet ik zijn naam niet meer:

as9

Idem van boven:

as10

Een verder stadium van uitgebloeide Clematis (dan de foto hier een stukje boven):

as11

Uitvergrote bloempjes van een Budleia/vlinderstruik:

as12

Kruisspin:

as13

Hij zag er werkelijk zo oranje uit, misschien een lichtspeling:

as14

Nog steeds heb ik rozen in de tuin:

as15

Een zeer rijke appeloogst dit jaar:

as16

Nog een paar bloemen van de vlinderstruik zijn niet uitgebloeid, en er zijn nieuwe bloemen bijgekomen omdat ik altijd veel uitgebloeide bloemen wegknip en er zo een soort tweede bloei, met kleinere bloemen, gestimuleerd wordt:

as17

“Hij zit op rozen”, nou snap ik die uitdrukking: hij zit gewoon wat uit te rusten, geen nectar meer nodig kennelijk want dat haalt hij nooit van een roos, gaat daarop alleen zitten als hij van alles genoeg heeft en geen wensen meer heeft:

as18

En omdat hij zo mooi is nog een keer:

as19

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *