VÓÓR EN NÁ VOLKSOPERA VOGELBUURT

 

v17Op de dag nadat ik de Volksopera Vogelbuurt gezien had kwam ik op de pont mede-tuinder Bill tegen. Die had de tweede voorstelling op zaterdag gezien en vroeg me of ik het monument kende ter nagedachtenis van de weggevoerde Joden, een gebeurtenis die een belangrijk onderdeel van de opera vormde: ik zei nee.

Maar toen hij het me het liet zien herinnerde ik me vaag het eens opgemerkt te hebben. Omdat ik altijd een andere weg naar de pont neem was het wel weggezakt. Maar wat ik totaal nooit gezien had was dat de weg waaraan het monument staat het “Hollandia Kattenburgpad” heet. Dat vergeet ik dus nooit meer. De naam Kattenburg, de eigenaar van Hollandia en een familielid, stond twee keer op monument.

Hier eerst twee foto’s daarvan, dan de scene uit de opera waarbij Max Kattenburg wordt weggevoerd en dan het straatnaambord.

Verder nog wat foto’s vóór en ná de voorstelling, tijdens het applaus, genomen: ik had al zoveel foto’s van de voorstelling zélf geplaatst dat DIE daar niet meer bij konden.

groetjes

rené

v2

Max Kattenburg wordt weggevoerd:

v3

 

v4

Ik het voorprogramma stond deze zanger zeer aanstekelijk en goed te zingen, bij sommige liedjes werd luidkeels meegezongen op zijn verzoek. Ik ken helaas zijn naam niet:

v5b

 

v6

 

v7

 

v8

 

v9

 

v10

Deze dame, Janine Westerveld,  hield een verhaal ter inleiding van de opera, en na afloop noemde zij de namen van de hoofdpersonen die zo applaus in ontvangst konden nemen:

v11

Het applaus:

v12

Het koor kwam zingend de trap af aan het slot:

v13

 

v14

De regisseur/initiatiefnemer René van ’t Erve:

v16

 

v15

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op VÓÓR EN NÁ VOLKSOPERA VOGELBUURT

  1. Anja van Bunnik schreef:

    Mooi, dat u aandacht besteedt aan het monument aan het Hollandia-Kattenburgpad. het blijft een gebeurtenis om stil van te worden, dat dit heeft kunnen gebeuren, zó dichtbij huis, in Noord nog wel, onschuldige mensen als misdadigers vermoord. Bijzonder, dat de Volksopera deze tragiek in haar laatste voorstelling heeft opgenomen. Helaas heb ik het allemaal niet ‘live’ gezien, maar hoop later alles alsnog via de DVD te kunnen zien.
    Van: een oud-Noorderling, van wie de moeder in Noord opgroeide en WO II ter plekke meemaakte.

  2. Anja van Bunnik schreef:

    en verder: bedankt voor de mooie foto’s die u van de uitvoering van de Volksopera hebt geplaatst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *