RONDJE NIEUWMARKT 1

 

z1Gisteren ben ik eens echt door de buurt gaan lopen om zwart-wit-foto’s te maken, geïnspireerd door een facebook-bericht met prachtige oude zwart-wit-foto’s.

Ik maakte ze wel in kleur maar vanuit het idee ze te ontkleuren, en dat fotografeert toch anders. Echt in zwart-wit fotograferen heb ik digitaal nog nooit gedaan eigenlijk.

En dan kom je in je eigen buurt natuurlijk altijd bekenden tegen: nu was dat Ingla van de facebook-groep “I Love Nieuwmarktbuurt”, nota bene op de Nieuwmarkt zelf. Heel genoeglijk staan kletsen, en toen kwam er ook nog een andere bekende bij: Willy. Na enige tijd vroegen twee Australische toeristen of ik ik hen wilde fotograferen, en daarvan maakte Ingla dan weer foto’s. Ja en toen was het hek natuurlijk van de dam: Willy en Ingla heb ík gefotografeerd en Ingla vroeg een voorbijganger om ons drieën te fotograferen.

Ingla was op de Nieuwmarkt om drie pandjes te fotograferen in het kader van haar project “toen en nu” waarin ze oude foto’s van de buurt opduikt en dan de huidige situatie gaat fotograferen om te laten zien wat er veranderd is. Ik heb toen ook maar die drie panden gefotografeerd en inmiddels de oude foto daarvan van haar gekregen, ze staan hier beneden na elkaar.

De foto’s zijn ongeveer in volgorde van nemen, de eerste is vanaf mijn galerij, op de achtergrond de Westertoren.

Morgen komt de tweede lading, heb er weer veel te veel gemaakt.

Groetjes

rené

Zwanenburgwal:

z2

Overbrugging tussen de Jodenbreestraat en de St.Antoniesbreestraat, hierboven het “pleintje” waar ik op uit kijkhet sluiswachtershuisje staat rechts van waar de rondvaartboot nu is:

z3

Raamgracht:

z4

Raamgracht:

z5

Kloveniersburgwal:

z9

Kloveniersburgwal:

z6

Zuiderkerk vanaf de Kloveniersburgwal:

z10

Kloveniersburgwal:

z8

Kloveniersburgwal:

z46

Kloveniersburgwal:

z47

Kloveniersburgwal:

z7

Kloveniersburgwal:

z13

Ingla op de Nieuwmarkt:

z14

Ingla en Willy:

z15

Nieuwmarkt:

z16

Ingla fotografeert die drie panden op de Nieuwmarkt:

z17b

De oude foto, ik denk jaren vijftig aan de kever te zien met klein achterraampje. In het middelste pand, waar nu een toko zit, zat hier nog groentenwinkel Esteje. De eigenaar Esteje zat in de oorlog in het verzet, was een bijzondere man. Zijn vrouw heb ik nog gekend, die kwam vaak in Flesseman toen ik daar werkte en is uiteindelijk bij haar dochter in Parijs gaan wonen. En op de hoek zat bakkerij Kloppenburg, die is nog niet héél lang weg: Ingla verltelde dat het water haar nog uit de mond loopt als ze aan zijn tompoucen denkt:

z19

De huidige situatie. Het grootste verschil is het kleine dakje dat op het middelste pand gezet is:

z18b

Nieuwmarkt voor de Waag:

z20b

Zeedijk:

z21b

Achterkant Zeedijk, rechts naar de Oudezijdskolk:

z22

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *