VOLKSOPERA VOGELBUURT

 

n1Ik wist van de Volksopera over de Vogelbuurt die dit weekend wordt opgevoerd op het Spreeuwenplein in Noord doordat een hoofdrolspeler, Peter Bierings, tijdelijk (?) uit het gay-koor Manoeuvre, waar ik toen net in zat, stapte om daarvoor te kunnen repeteren. En er bovendien in de buurt veel publiciteit was.

Toch was ik niet van plan om te gaan totdat zaterdagmorgen mijn koffiemaatje zei dat hij er ‘s-middags naar toe ging omdat een goede vriend van hem in het koor zong. Ik besloot nu toch te gaan en zou op weg naar de tuin ook kaarten voor hém kopen, en dat lukte. Om 13.45 u. belde hij dat hij vlakbij met de fiets gevallen was en op een ambulance wachtte, ik stond toen al met de kaartjes bij de ingang. Dus naar de Johan van Hasseltweg geracet en daar bleek het niet zo ernstig te zijn dat hij naar het ziekenhuis moest. Hoewel heel shaky hebben we het toch gered om op tijd bij de opera te zijn, en daar hebben we geen spijt van gehad, want het was prachtig en indrukwekkend.

Aan de hand van een waar gebeurd persoonlijk verhaal werd de geschiedenis van de Vogelbuurt verteld. Gezongen door niet-professionele zangers uit Noord bleek het een fantastische opera te zijn met Nederlandse vertalingen van bekende opera-melodieën die behoorlijk goed gezongen werden, sommige solisten hadden echt professionele kwaliteit. En het koor was werkelijk geweldig.

Noortje, degene waaraan het verhaal was opgehangen, was een van de drie dochters van de directeur van een ijzergieterij en werd architecte met een droom: een brug over het IJ. Ze werd verliefd op een Joodse jongen die net als alle Joodse werknemers van kleding-fabriek Hollandia werden weggevoerd door de Duitsers, misschien vanwege verraad door haar jaloerse zussen. Ondertussen werd er met succes geprotesteerd tegen de voorgenomen sloop van de Vogelbuurt. Dat gebeurde uiteindelijk niet, maar de ADM-werf sloot wel en de buurt zakte daardoor in de armoede. Zo kwam Noortje toevallig haar achternichtje in de buurt tegen die uit haar huis werd gezet en die ze ruimhartig een kamer in het huis van haar vader, inmiddels overleden, aanbood. Maar zelf kwam ze op straat te staan door de schulden die haar vader had gemaakt en waarvoor zij door haar zussen verantwoordelijk werd gehouden. Sloop van het IJ-plein om er hotels etc. te bouwen en het grote geld weer de zaak te laten verknallen voor armere buurtbewoners (want dan verdwijnen de goedkope woninkjes en moeten de huidige bewoners weg) en de huizenprijzen die nergens zo stijgen als in Amsterdam-Noord, is het laatste hot-item dat in de buurt speelt en vorm werd gegeven in de opera.

Het was ontroerend en had impact, we waren behoorlijk onder de indruk.

groetjes

rené

PS: de echte Noortje is momenteel bij mijn oud-werkgever verzorgingshuis Flesseman op de Nieuwmarkt opgenomen!!!

De Noortje van nu, 100 jaar, en haar jongere zelf met de maquette van de brug die ze voor haar vader had gemaakt:

n2

De vertelster, een prima ijkpunt in de voorstelling, zo kon je het verhaal goed volgen:

n3

Aanbieding van de maquette aan haar afwerende vader met haar negatieve zussen er bij:

n4

Max Kattenburg, met Jodenster, die ook op de verjaardag van haar vader kwam en waarop alledrie de zussen verliefd werden, maar die alleen oog had voor Noortje:

n5

De verhoudingen zijn duidelijk:

n6

Dagje naar Volendam:

n7

De liefde wordt verklaard:

n8

Idem, met hoofdrolspeler Peter Bierings ook op het scherm:

n9

Joodse werkneemsters in Hollandia:

n10

Inval van de Duitsers:

n11

Het koor:

n12

Afscheid van de geliefden:

n13

De zussen konden het goed met de Duitsers vinden:

n14

Troost:

n15

Weggevoerd:

n16

Sluiting ADM-werf:

n17

Echte oud-ADM-werknemers:

n18

Festival of Fools op het oude ADM-terrein, de man op de voorgrond personifiëerde Django Edwards, de voorman van de Fools indertijd:

n19b

 

n20

 

n23

Een van de fools, was ik al een paar keer ergens tegen gekomen in het echt en heb er ooit een blog aan gewijd: Jaqueline Fleskens, teven een van de koordirigentes:

n21

Fools en ADM-er:

n24

Een van de fools was een van de mannen waar ik op het body-paint festival veel foto’s van maakte, hier ook weer gebody-paint:

n25

 

n26

De drie zussen bij de notaris, er bleken alleen schulden achtergelaten door hun vader:

n27

De Vogelbuurt moet blijven:

n28

 

n29

 

n30

Noortje, de zwerfster inmiddels, wordt geholpen:

n31

Middenin het achternichtje bij de voedselbank op het Kraaienplein:

n32

Het koor:

n33

Voedselbank:

n34

Uit huis gezet, soebatten hielp niet. De deurwaarder links, hoor ik vandaag van Nina op de tuin, blijkt Dennis van de dierenzaak Ambulia (hoorde ik van medetuinster Sjen) in Noord te zijn waar iedereen o.a. Edith de weduwe van Simon Vinkenoog, altijd dierenvoedsel koopt. Hij is een soort BNN-er geworden sinds de zesdelige serie over de Vogelbuurt en o.a. de schuldproblematiek. Nou snap ik ook waarom het publiek zo begon te joelen toen hij ging zingen). Hij zat zelf in de schuldhulp, of wilde daar juist niet in dat ben ik even kwijt (blijkt dat hij daar juist NIET in wilde hoorde ik van Sjen), en speelde in het stuk deurwaarder. Er speelden sowieso veel meer bekende buurtgenoten uit Noord dan ik kende, hoorde ik vandaag op de tuin allemaal:

n35

Noortje helpt haar achternichtje, kleindochter van een van haar twee vreselijke zussen die haar veel onrecht hadden aangedaan, aan een kamer in haar huis:

n36

Ik moest hier echt een traantje wegpinken:

n37

Het laatste hot-item in de buurt: de aanstaande veryupping:

n38

 

n39

 

n40

Deze man met Quote staat in het echte leven met de Daklozenkrant:

n41

Eind goed al goed(???????????????):

n42

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , . Bookmark de permalink.

20 reacties op VOLKSOPERA VOGELBUURT

 1. M-L Gillissen schreef:

  sprakeloos, zo ’n mooie fotoreportage. chapeau

 2. Kristianus van der Waag schreef:

  In 1 woord: GEWELDIG !

 3. Paul Schimmel schreef:

  Gelukkig ben je meegekomen met de gevallen koffie vriend!

  namens alle Bassen:

  Dank voor je reportage!

 4. Alex Veltrop schreef:

  ik, de tramconcucteur, speelde met ontzettend veel plezier hierin mee… ook ik voelde de emoties die boven besproken worden.

 5. Hans Hamer schreef:

  Mannenstemmen achter in koor hadden geen zicht op speelveld maar weten nu door je foto’s wat er zich op speelveld afspeelde. Prachtige foto’s als mooie herinnering aan een gezellige repetitieperiode en drie prachtige uitvoeringen. Bedankt Rene.

 6. Marja schreef:

  ik was met 3 vriendinnen in het publiek. We hebben echt genoten. zag er super professioneel uit en de stemmen waren stuk voor stuk fantastisch. Wat is er een talent in Noord Vogelbuurt. Ik heb veel opera gezien maar dit spant de kroon. Mooi koor spitse goed zingbare teksten. Echt gedenkwaardig. Volgende keer weer graag!!

 7. Peter Bierings schreef:

  Hoi René,

  Leuk dat je bent komen kijken en zo’n mooie fotoreportage hebt gemaakt.
  Mooie herinneringen aan een bijzondere productie! Dank daarvoor

  Groetjes, Peter (Max Kattenburg)

 8. Sophia Drabbe schreef:

  Het was voor mij de eerste keer dat ik een uitvoering zag. Dankzij mijn neef, due in het koor zingt en ook soldaat speelde. En zijn partner, een van de jaloerse zussen. Ik vond het overweldigend mooi. Modern, goed gezongen. Fantastisch orkest. Je kwam ogen en oren te kort. Ik was bij het matinee, maar had eigenlijk ook wel de avond uitvoering willen meemaken. Geweldig waar een groep mensen uit een buurt toe in staat is. Jammer dat ik er niet woon, anders zou ik zo mee willen doen.
  Het voorprogramma was overigens ook heel goed verzorgd en divers.

 9. Jacqueline fleskens schreef:

  Ha Rene! Wat een pracht foto’s weer.
  Dank!
  Blij dat je overal spontaan op duikt, zodat we we van je werk mogen genieten.
  Hoe is t nu met je vriend?

  Lieve groet
  Jacqueline, koordirigent

  • renelouman schreef:

   ja wat grappig dat ik jou steeds tegen kom, je bent ook zo actief!!!! Met R gaat het prima, alleen hij heeft besloten nooit meer te fietsen, is 76 en heeft soms last van duizelingen, dus dat is wel een verstandige beslissing.

 10. Jeanette Loeb schreef:

  wat een schitterende fotoreportage. Heerlijk om als herinnering te kunnen bekijken. Dank je wel.

 11. sjen miermans schreef:

  We hebben genoten van deze Volksopera Vogeldorp en kunnen, gelukkig nu dankzij jou Rene, blijven nagenieten middels deze prachtige foto’s.
  Overigens, Dennis van Dierenwinkel Ambulia had schulden maar zat niet in de schuldhulpverlening, hij heeft immers een nering. In deze opera speelde hij een deurwaarder, met speel-talent en een ver-dragende zangstem maakte hij (blijkt uit jouw verslag) een echte indruk!

  • renelouman schreef:

   Ik ben echt verrast dat zoveel mensen van de tuin er naartoe zijn geweest. En dat terwijl ik pas op het laatste moment besloot te gaan.

 12. Ton De Portier schreef:

  Allemachtig prachtige voorstelling gezien.
  Weet iemand trouwens of Yarti Suratman een van de figuranten was?

 13. Liesbeth de Laat schreef:

  Ik geniet volop van deze prachtig foto’s. En ik heb volop genoten om aan deze heerlijke productie mee te doen.

 14. Berry Vorstenbosch schreef:

  Prachtige foto’s. Prachtige opera.

 15. Maria schreef:

  Schitterende reportage! Mooi “gepakt” 👍🏼

 16. Riek Leibbrand schreef:

  Wat een mooie middag heb ik gehad in de vogelbuurt het leven van mijn ouders in verdriet en vreugde ging aan mij voorbij,met een lach en een traan ,prachtige muziekeuze en wat een zangers amateur en beroeps .Heel hartelijk bedankt voor dit prachtige spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *