HET VARENDE KASTEEL VAN LENNY VRIES

 

vlotbr1Afgelopen zondag zag ik een drijvend kasteel met de naam VLOTBURG liggen bij het Azartplein op weg naar mijn tuin. Ook stond er MUSEUMBOOT op, dus dat deed vermoeden dat hij te bezichtigen was. Een bekende van mij, Herman, stelde voor er naar toe te gaan, en zo gebeurde het gisteren dat we kennis konden maken met ridder Lenny Vries en zijn museum. Een waar genoegen.

Al in zijn jeugd in Suriname voelde hij zich ridder, wilde hij opkomen voor de zwakkeren en kon hij goed met paarden overweg, en dat kan je voor iemand uit Suriname wel bizonder noemen. Hij was niet groot en moest opboksen tegen zijn leeftijdgenootjes, maar toen bleek dat hij een wild paard kon temmen keken ze met heel andere ogen naar hem.

In Nederland maakte hij zijn droom waar: een Middeleeuwse kasteelboot, ook om in te wonen. Maar zeker ook om mensen iets van de Middeleeuwen te laten zien. Zijn beeld van de Middeleeuwen is tamelijk idealistisch, iedereen was er met zijn handen bezig en men ruilde zijn product tegen producten van anderen. Zelf maakte hij ook alles op zijn boot, zelfs zijn mes (hij had zichzelf smeden geleerd) en zijn kleren, inclusief zijn leren hoed.

De ridders kwamen op voor de zwakkeren en er was samenwerking in plaats van individualisme. Al sloot hij ook zijn ogen niet voor de negatieve kanten: naast allerlei beroepen die werden uitgebeeld op zijn boot kon je ook de martelwerktuigen en een heksenwaag zien. Gelukkig droegen die geen sporen van intensief gebruik.

Ik ben zelf in het geheel niet dol op de Mideleeuwen, vind het een duistere periode met meer negatieve dan positieve kanten vanuit nu gezien, maar zijn levensfilosofie er achter vond ik fantastisch: hij zei dat iedereen van jongs af aan geleerd werd zich aan te passen en  zich daarom niet langs zijn eigen weg kon ontwikkelen: maar dat hij zelf van het begin af aan gewoon gedaan heeft wat hij zelf leuk en zinnig vond, ook al werd hij er om uitgelachen. En daar was ik het hartgrondig mee eens, voelde ook een zekere affiniteit met hem daardoor.

Toen ik hem vroeg of hij in reïncarnatie geloofde bleek dat inderdaad het geval: hij was zeker ridder geweest (en nog). En in welk land? Duitsland, daar voelt hij zich thuis. Zijn tweede vrouw is Duitse, en ze hebben samen een Torture Museum opgezet in Freiburg.

Voor een deel leidde hij ons rond en daarna konden we zelf het museum verder bekijken en bleek hij zich ondertussen voor ons in zijn ridderkostuum gekleed te hebben. En we mochten natuurlijk foto’s van hem maken. Maar aan de artikelen te zien die bij de ingang hingen heeft hij aan aandacht geen gebrek. Zijn kasteel ligt er nog tot 15 januari, als ik het goed heb onthouden, en de toegang is € 5,- en voor kinderen € 4,-.

Groet

René

vlotbr2

 

vlotbr3

 

vlotbr4

Ook de poppen in zijn museum heeft hij zelf gemaakt:

vlotbr5

 

vlotbr6

 

vlotbr7

 

vlotbr8

 

vlotbr9

 

vlotbr10

 

vlotbr12

 

vlotbr13

 

vlotbr14b

 

vlotbr15

 

vlotbr16

 

vlotbr17

 

vlotbr18

 

vlotbr21

Hij vertelde het verhaal van zijn paard Wodan, inmiddels overleden, waarmee hij voor de Koppelpoort in Amersfoort wilde poseren. Dat was nog een heel gedoe, want hij moest een lage tunnel onder het spoor door en Wodan sloeg daarbij uit angst bijna op hol:

vlotbr19

 

vlotbr20

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op HET VARENDE KASTEEL VAN LENNY VRIES

 1. Ximaar schreef:

  De naam is Vlotburg met een knipoog naar de Vlotbruggen.

  Heeft een hele tijd in Alkmaar gelegen, maar met de bezoekersaantallen wilde het niet erg vlotten. Zelf denk ik dat het een reactie is op de Ark uit Langedijk. Ik vraag me af of dat dezelfde Ark was die in Urk, Irk of Ork het nieuws haalde.

 2. renelouman schreef:

  Ja Vlotburg, ik vond het al zo onlogisch, heb het veranderd. Die ARK is een heel ander schip.

 3. Mario schreef:

  Dag René, ik heb bovenstaand schrijven doorgestuurd naar Lenny, hij vond jullie bezoek erg leuk en heeft het zeer gewaardeerd! Bedankt voor het enthousiaste schrijven namens Lenny en Christel.

  p.s. Vlotburg is in 3 jaar gebouwd door Lenny en zijn goede vriend Jan Westerhuis tussen 2002 t/m 2005. Toen het klaar was is Vlotburg gaan varen in 2005 met als eerste ligplaats Amsterdam, tijdens SAIL 2005. Toen Alkmaar… en andere Europese steden en dorpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *