LOPEND OVER DE NIEUWMARKT

nm1Na het koffie drinken met een vriend op het Waterlooplein ben ik in mijn eentje naar de Nieuwmarkt gelopen. Ik had mijn camera bij me en besloot de Waag eens van dichtbij te bekijken. Daarbij werd ik met de eerste van twee persoonlijke herinneringen geconfronteerd: ik zag de gevelsteen van het Lucas Gilde, een gilde van o.a. kunstschilders, boekdrukkers graveurs en glazeniers. Mijn vader heette Luc, en die is op minder dan 50 meter van die steen geboren, in het huis dat nu Latei is. Ik zeg af en toe als ik er langs kom in gedachten “dag pap”.

Na wat andere ornamenten van de Waag gefotografeerd te hebben bedacht ik opeens dat er in het verleden ooit een soort metalen plaquette is gelegd ter gelegenheid van de renovatie van het plein, met als eregast de terminaal zieke Aafke Mebius, een van de buurt-iconen van die tijd, ik kende haar erg goed. Ik was benieuwd of het er nog was, wist ongeveer waar hij zich moest bevinden. En ja hoor, onder de sneeuw verscholen vond ik hem. En later in de middag ben ik naar foto’s van die gelegenheid gaan zoeken: ook gevonden, het zijn de laatste twee van dit blog.

En natuurlijk ook op en vanaf de Nieuwmarkt ándere foto’s gemaakt, staan hier ook.

Groetjes

rené

nm2

 

nm5

 

nm4

 

nm3

Weinig marktstallen gisteren, alleen de kaasboer en natuurlijk de groentenstal van de familie Oudewater:

nm7

Ze hadden het café achter deze groene mannetjes en vrouwtjes die de buurt gaan schoonmaken en voorheen in het oranje waren, vroeger Belmondo genoemd, naar de Franse filmster, maar daar kwamen de erven Belmondo achter en het werd door hen verboden, dus toen hebben ze dat zo opgelost:

nm8

 

nm9

 

nm10

Tijd is maar een relatief begrip, dat wordt hier weer treffend mee geïllustreerd:

nm11

 

nm12

Flesseman uit 1929, mijn vader heeft het zien bouwen, en het ooit in brand gestane huis ernaast uit 1674:

nm13

Café Gewaeght, heel heel vroeger van Fietje Wels die in Flesseman woonde (staat in mijn fotoboek), o.a. bekend om zijn uitbundige feestverlichting:

nm14

 

nm17

De kaasboer vanaf het plein:

nm16

 

nm18b

 

nm19

 

nm20

Rechts Aafke Mebius bij de plaatsing van de plaquette in mei 2006. Naast haar Els Iping, ik geloof dat ze toen wethouder was voor de PvdA. Laatst las ik een artikel in het Parool waarin een journalist zijn ongelijk bekende en haar min of meer excuses aanbood omdat hij haar toen vreselijk had aangevallen om haar pleidooi dat Amsterdam voor de Amsterdammers moest blijven, en dat dat gevaar liep door de commercie en het toerisme. Ze heeft helaas gelijk gekregen, het is niet meer terug te draaien nu:

nm21

 

nm22

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op LOPEND OVER DE NIEUWMARKT

  1. sjen miermans schreef:

    Mooi Rene ! Die eerste foto van Teater Anantomico is Gerrit Mol ….

  2. renelouman schreef:

    Hij heeft er inderdaad iets van weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *