MULTICULTURELE ZWARTE PIETEN

 

zw1Ik was toch nieuwsgierig hoe de pieten geschminkt zouden zijn, en heb een klein fotografisch onderzoekje gedaan. Kennelijk was de intocht hier dichtbij of was er een ander Sinterklaasfestijn in de buurt, want ik zag tientallen verklede kinderen met hun ouders.

Er waren kinderen zwart geschminkt, met vegen en niet geschminkt, de laatsten licht in de meerderheid leek me. Ik zag ook een getint meisje dat nog donkerder vegen, dan haar huid, op haar gezicht had (zie foto), maar ook een zwart meisje waarbij dat niet mogelijk was. Witte vegen is dan ook een beetje raar. Maar het leek me eigenlijk voor zwarte mensen nu wel erg moeilijk om je kinderen mee naar Sinterklaas te nemen in pieten-kostuum. Ik kan me ergens wel voorstellen dat ze er nu gewoon niet aan meedoen, want of je je kinderen nou verkleedt of niet verkleedt, bij deze gelegenheid vallen ze nú ineens op.

Overigens kan ik me wel voorstellen dat er protest tegen is. In het begin vond ik het klinkklare onzin, maar toen legde ik de link met mijn homo-zijn. Telkens als ik iemand een ander voor homo hoor uitmaken, als grap of serieus, voel ik wat. Het kan me niks schelen wat mensen over mijn homo-zijn denken, dat is echt al decennia een gepasseerd station, dus ik voel me niet gekrenkt of zo: het is gewoon een scheldwoord zoals er zo veel zijn. En toch denk ik dan aan mijn eigen homo-zijn als ik dat hoor.

En als ik dan zou gaan roepen “vuile hetero” of zoiets zou ik zelf als homo opvallen en me ook veel meer “homo” voelen, veel meer “anders”, terwijl dat nu vanwege acceptatie door mezelf en mijn omgeving geen issue is. Dus als je het zo bekijkt heeft dat protesteren dus weer een averechts effect. Ik heb trouwens het gevoel dat er geen discriminatie op huidskleur meer is in Nederland, maar ik ben “wit” en woon in het centrum van Amsterdam.

Groetjes

rené

zw4

 

zw3

 

zw2

 

zw5

 

zw6

 

zw7

 

zw8

 

zw9

 

zw10

 

zw11

 

zw12

 

zw13

 

zw14

 

zw15

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *