FERDINAND BOL EN GOVERT FLINCK IN HET REMBRANDTHUIS

 

rem10

Ik zie al een tijdje vrachtwagens zwaar ingepakte schilderijen komen afleveren bij het Rembrandthuis. Het gaat met bewaking gepaard en dat betekent: dure werken. Dus ik ben eens op de site van het Rembrandthuis gaan kijken wat er staat aan te komen, dat moet heel bizonder zijn, dat was me wel duidelijk.

En dat is het ook: vanaf 13 oktober tot en met 18 februari 2018 komt de eerste tentoonstelling ooit over de 17e eeuwse schilders Ferdinand Bol en Govert Flinck in het Rembrandthuis en het Amsterdam Museum. Vanuit de hele wereld worden hun schilderijen aangevoerd, lees ik op de site, uit musea en particuliere collecties o.a.

Nou, dat zie ik dus hier gebeuren.

Sommige van die schilderijen zijn voor het eerst sinds de 17e eeuw weer terug in Amsterdam. In de dubbel-tentoonstelling wordt in het Rembrandthuis de nadruk gelegd op hun leerlingschap van Rembrandt. In het Amsterdam Museum meer de werken die ze als volwassen en erkende schilders maakten. In hun tijd streefden ze zelfs Rembrandt voorbij in erkenning las ik, iets dat ik niet wist.

De reden voor de tentoonstelling zal denk ik wel zijn dat de Ferdinand Bolstraat eindelijk, na pakweg 15 jaar, weer normaal bereikbaar is: die lag zo lang open vanwege de aanleg van de Noord-Zuidlijn. En omdat de Govert Flinckstraat daar op uitkomt hebben ze die er maar meteen bij genomen denk ik. Daar heb ik overigens in de vorige eeuw mijn allereerste tentoonstelling ooit gehouden, dus een stuk sneller dan Govert zelf, in het voormalige vegetarisch restaurant Harvest. Misschien schaamden ze zich daarvoor en wilden ze dat toch een beetje goedmaken, je weet het niet hè.

Groet

rené

rem16

 

rem11

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *