DAG 7: MANTUA-ROVERETO

 

rov1

Van Mantua door de Po-vlakte naar Rovereto waar de Alpen beginnen, vanuit het zuiden gezien. Ik begin met een paar foto’s die ik onderweg nam. We kwamen o.a. langs Verona maar dat hebben we niet bezocht want dat had ik al gezien, een tijdje geleden. In 1963 om precies te zijn (zie foto). Maar ook niet omdat we kilometers moesten maken op dag 7.

Jan had op deze dag eenzelfde emotioneel nostalgie-moment als ik in Cavi di Lavagna waar ik 57 jaar geleden was en waar ik het vakantiehuisje herkende tijdens deze reis. Hij had ongeveer 45 jaar geleden met een RK-bouworde meegewerkt aan het bouwen van een huis  hoog in de bergen boven Volano en wilde kijken of hij dat kon vinden. Eerst het basisdorp Volano bezocht waar hij de straatjes, het café waar ze kwamen en het kerkje herkende. Toen naar boven, het was behoorlijk ver en we zijn op een gegeven ogenblik gaan keren op dat smalle bergweggetje omdat we dachten dat we verkeerd zaten. Maar uiteindelijk bleken we nog hoger te moeten en hebben we het gevonden: Santa Maria Goretti was de naam van de kolonie ter opvang van arme(?)/gehandicapte(?) kinderen waar voor gebouwd werd, en zo bleek het nog steeds te heten. Al was het nu (tijdelijk?) een Kong-Fu-school.

Hoewel er veel was veranderd herkende Jan wel het huis waaraan hij had meegebouwd, en vooral: DE MUUR. Dat was een betonnen muur bij de ingang waar hij op het laatst had meegeholpen met het storten van het beton. En tijdens dat werk had hij zijn versleten werkschoenen er meteen maar bij gestort. Dus die zitten er nog in! Al is dat op de foto niet te zien.

Die nacht hebben we in Rovereto in een soort jeugdherberg geslapen, we hadden een kamer met stapelbedden. Maar daarvoor heel gezellig pizza gegeten op een buitenterrasje.

groet

rené

Onderweg:

rov2

Verona 1963, mijn moeder mijn zus en ik in de Arena:

rov3

Onderweg vlakbij Volano:

rov4

Volano:

rov5

Volano:

rov6

Volano:

rov6b

Volano:

rov7

Volano:

rov8

Volano:

rov9

Volano:

rov11

Volano:

rov12

Volano:

rov13

Volano:

rov15

DE MUUR met de werkschoenen van Jan er in:

rov16

Die Maria Goretti is wel snel heilig verklaard. Net als ik in 1950 geboren, als ik het goed begrijp, nou, sommigen gaan sneller dan anderen, dat is duidelijk. Ik moet op zijn minst nog eerst sterven, en wie weet hoe lang het dan nog duurt. Trouwens, je moet er katholiek voor zijn geloof ik, om heilig te worden. Dus de kans op heiligheid is voor mij denk ik wel voorgoed verkeken.

Ze blijkt dus van 1890 tot 1902 geleefd te hebben, 12 jaar is ze maar geworden. Die beeldhouwer deugt ook niet dus, 24 jaar had ik nog geloofd maar ze is in steen werkelijk ouder dan 12 jaar. Enfin, de kolonie is dus waarschijnlijk van 1950-1974 intact geweest, dan is Jan daar net voor het einde werkzaam geweest dus, rond 1969 was hij daar:

rov17

Kong-Fu-leraar met zijn leerlingen:

rov18

In de verte ligt Trente, van het concilie van Trente in veertienhonderdzoveel. Even opgezocht, blijkt rond 1550 te zijn geweest. Als historicus heb ik nooit gedeugd, al ben ik er wel in afgestudeerd:

rov19

Zelfde soort kasteel als ik eerder fotografeerde, zie ik nu pas:

rov20

 

rov21

 

rov22

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *