AMSTERDAM WORDT IN RAP TEMPO INTERNATIONALER

 

ra1

En niet alleen door de toeristen: die zie ik in groten getale aan mijn raam voorbij trekken, ik denk dat 9 van de 10 mensen die ik vanuit mijn raam fotografeer toeristen zijn. Deze foto’s zijn daar het bewijs van, gisteren en eergisteren genomen.

Maar er blijken zich ook steeds meer buitenlanders, waaronder ook veel uit Europa zoals Duitsers en Engelsen (als je die tenminste europeanen mag noemen), in Amsterdam te vestigen. Dat was mij eigenlijk al lange tijd duidelijk: dat hoor je aan de Engelstalige gesprekken die je zo hier en daar per flard opvangt (ook Duitsers spreken vaak Engels in Amsterdam).

Je wordt heel vaak in het Engels aangesproken, ook door Nederlanders die denken dat je een toerist bent. Maar wat me de laatste twee maanden een paar keer is overkomen verraste me toch wel: ik werd een tijdje terug geholpen in groentenzaak Sterk Staaltje in de Staalstraat waar ik vaak salades haal. De mij onbekende dame die me hielp sprak me in het Engels aan waarop ik zei dat ik Nederlander was en vaste klant, maar dat begreep ze niet: ze sprak alleen Engels!!!

Maandag in een café aan het Leidseplein: idem dito. En fotomaatje Jan vertelde dat hij een medewerker in de AH in de Jodenbreestraat gevraagd had naar stroopwafels, maar dat die dat woord niet kende!!

Ik heb er geen oordeel over, maar constateer dat Amsterdam in rap tempo verandert.

groet

René

ra2

 

ra3

 

ra4

 

ra5

 

ra6

 

ra7

 

ra30

 

ra9

 

ra11

 

ra12

 

ra10

 

ra13

 

ra14

 

ra15

 

ra16

 

ra17

 

ra18

 

ra19

 

ra20

 

ra22

 

ra23

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *