EUROPRIDE: MARLENE DIETRICH IN TUSCHINSKI

 

diet1

Gisteren in Tuschinski gezien: geweldig leuk programma over Marlene Dietrich en haar tijd.

Verhaaltje volgt want ik ga nu koffie drinken.

Nu dus. Hoe ik daar terecht kwam is trouwens een verhaal apart. We zouden er met een aantal mannen naar toe gegaan zijn maar het was volgens een van hen uitverkocht, op de eerste rij na en degene die dat had uitgezocht wilde daar niet zitten. Toen is het maar afgeblazen.

Eergisteren word ik door Molly Strichnine gebeld: hij had als optredend artiest twee vrijkaartjes gekregen en of ik er een wilde: ja dus. Ik dacht gisterenavond: ik doe iets aan dat in de sfeer past, singletje, ouderwets petje en mijn schoenen gepoetst. Daar was ik erg blij om want toen ik aankwam vielen mijn tanden uit mijn bek van verbazing: het bleek groots en in stijl aangepakt: de gebroeders Grimm stonden iedereen op te wachten op een rode loper en werden geïnterviewd, net toen ik er was, door Koos van den Berg oftewel Coco Coquette, bekend van voorheen de Chicks With Dicks. Binnen speelde een orkest liedjes uit Dietrichs tijd en veel mensen hadden hun gewone kloffie verwisseld voor iets in stijl.

Er werden liedjes van Dietrich gebracht en songs uit die tijd, meestal erg goed gezongen, vóór een prachtig wisselend decor van oude toepasselijke foto’s en filmpjes, soms live begeleid door een vleugel en het originele Tuschinski-orgel. De meeste artiesten ken ik niet bij naam, hoewel ik tijdens het koffiedrinken net, waar Geert ook bij kwam, wel te weten ben gekomen wie Wilma Bakker is (de leading lady als Marlene Dietrich vond ik) en dat Mieke Stemerdink mee deed als Mae West en zij vroeger de front-vrouw van de Gigantjes was. Ik zal hem alle namen nog eens vragen zodat ik die bij de foto’s kan zetten.

Niet alleen gaf de voorstelling dat nostalgische gevoel van een warm verleden, maar voor mij ook het gebeuren er omheen: ik zat b.v. naast de ander die een vrijkaart van Gert, Molly Strychnine, had gekregen: Dico waarmee ik vroeger in de close-harmony groep de 4STEPS zong en waarmee Molly vaak liedjes opneemt in zijn studio. In de pauze kwam ik nog twee mensen tegen die ik ken en in de verte zag ik er meer.

Hoewel het iets te lang duurde, met name de goochelact en de tapdance hadden voor mij niet gehoeven, en het daardoor pas om 1.40 was afgelopen, was het een fantastische avond.

groet

rené

diet2

 

diet3

Molly Strichnine, Gert, en de absolute Dietrich-ster Wilma Bakker vóór de voorstelling:

diet4

Molly:

diet5

Molly:

diet6

Wilma Bakker, oftewel La Syrene:

diet7

 

diet28

Idem

diet8

De spreekstalmeester en een Dietrich-parafernalia-verzamelaar die hier een schoen laat zien die ooit door Dietrich is gedragen:

diet9

Van een andere verzamelaar, eentje in Berlijn, lieten ze unieke foto’s zien van Dietrich: bij de proefopnamen van een film zijn foto’s gemaakt van haar in een boerse outfit. Ze was het er niet mee eens hoe ze er uit moest zien en is er toen uitgestapt: dit zijn de enige foto’s die er van zijn. Zij staat in het midden van de foto:

diet38

Artiestennaam even kwijt, vaak zien optreden, zingt goed:

diet10

Met rechts Wilma Bakker alias La Syrene:

diet11

Mieke Stemerdink, voorheen van de Gigantjes, als Mae West:

diet22

 

diet12

Gerrie van der Klei:

diet13

Idem:

diet14

Idem

diet15

 

diet16

 

diet17

Zij zong ook Edith Piaf met op de achtergrond een foto van Piaf en Dietrich. Op mij had zij een enorme impact:

diet18

Hoewel hier aangekondigd wordt dat de PAUZE voorbij is zijn de volgende foto’s in de pauze gemaakt:

diet26

Molly geïnterviewd door Coco:

diet23

Links een van de gebroeders Grimm in het echt:

diet24

Pittige tante, die Gerrie van der Klei:

diet25

Voor een van de beroemdste foto’s van WO II, door een Russische fotograaf gemaakt:

diet19

Slot van een prachtige avond:

diet20

 

diet21

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *