EUROPRIDE: FILMS OP DE NIEUWMARKT

 

flim1

Gisterenavond met een aantal mannen gegeten en daarna naar drie documentaires gekeken op de Nieuwmarkt. Zowel het eten bij mijn ex Jan als het gebeuren in de open lucht vond ik geweldig. Ik besefte dat ik met een aantal mensen een stevige band heb terwijl dat eigenlijk door de bank genomen niet zo manifest is omdat ik ze zelden zie. Herkenning door de manier van in het leven staan, en voor een deel ook doordat we dezelfde dingen hebben meegemaakt.

Dat gevoel van warmte en nostalgie kwam bij mij extra hard naar boven door de tweede documentaire: die over homo-dancing de TRUT. Die bestaat 30 jaar en naar aanleiding daarvan is de film gemaakt. Ik kwam er regelmatig en kende veel mensen in de film, al waren dat vooral medewerkers en dat was ik niet.

Overigens werd ik deze maand al een keer met de TRUT geconfronteerd toen ik twee dames fotografeerde op de tentoonstelling van Helmut Newton in Foam: een van de dames was een oud medewerker!!! Zie HIER.

En ja, ik heb wat foto’s gemaakt van mensen in de film en die staan hieronder, met een verhaaltje er bij.

Groet

rené

De rechter is Joost Mous, die iedereen kent als Bep, met links zijn vriend, als ik me niet vergis nog steeds samen, ik zie hem nog wel eens in het uitgaansleven. Middenin Bobby, op de foto hierná zoals hij er nu uit ziet. Hij heeft later de Huijschkaemer overgenomen, een café in de Utrechtsestraat waar hij vaak kwam en volgens mij ook werkte. Ik heb daar een tijdje schoongemaakt en kwam daarom ‘s-avonds niet vaak.

flim2

Hier vertelt Bobby van zijn broer en zijn vriend die aan AIDS overleed. Hij kreeg euthanasie en omdat het tijdstip dus vastgelegd werd kon op de dag zelf een bijeenkomst gehouden worden in de TRUT. Zo dicht stond ik er niet bij dat ik daarvan wist:

flim3

Maar toen ik ze in die tijd een keer in de Huijschkaemer had gezien heb ik daar een gedicht over gemaakt. Dat volgt nu, hierna de foto van de twee:

TWEE VRIENDEN

nonchalant gekleed, maar goed overdacht
het haar kort opgeschoren
staan daar in hun koele kracht
jong als het ochtendgloren

twee vrienden, mooi en modieus
het leven nog aan hun voeten
zo lijkt het, aan hen nog alle keus
er is niets dat ze al moeten

toch zijn hun heldere ogen
soms even naar binnen gekeerd
alsof hun leeftijd heeft gelogen
alsof de wereld wordt afgeweerd

ik zie het omdat ik het weet
als de een naar de ander lacht
hier is meer dan een liefdesband gesmeed
hier wordt op de dood gewacht

Viktor Loman

flim4

Deze jongen vond ik altijd erg spannend, niet in het minst door zijn zwoele stem. Ik heb hem geloof ik ooit een keer gesproken. Hij was echt ongelooflijk sexy, en maakte fantastische lampen, ik herinner me er nog een van poppenkoppen:

flim5

Toen ik een tijdje naar deze man had gekeken dacht ik: ik ken die stem ergens van: en ja, het was de jongen van de foto hierboven. Hij vertelde van de van-de-pot-gerukte dingen die ze daar allemaal deden: hij had een keer een hele grote spuit met watten doordrenkt met lachgas en poppers en daar liep hij dan als dokter mee door de TRUT: o, zei hij dan, jij hebt zuurstof nodig, dat zie ik zo. Waarna hij vervolgens gedurende 20 seconden de aangesprokene in een wolk van lachgas en poppers hulde, met alle gevolgen van dien natuurlijk:

flim6

Jeldrik, tegenwoordig mijn favoriete barkeeper in de Queenshead. Hij is nog bijna hetzelfde, en ik herken de expressie die hij hier heeft. OP 8 AUGUSTUS SPRAK IK HEM EN HIJ ZEI DAT DIT EEN FOTO VAN NU IS, ER WAS MAAR EEN FOTO VAN HEM VAN DE TRUT UIT DIE TIJD. DAT KOMT OMDAT JE ER GEEN FOTO’S MOCHT MAKEN EN JE MOBIELTJE ZELFS AFGEPAKT WORDT ALS JE DAT GEBRUIKT IN DE TRUT:

flim7

In het rood zijn vriend Loek waar hij al 40 jaar mee is (ongeveer):

flim8

I THINK IT’S NOT FROM THESE DAYS zegt de Engelse ondertiteling: dat geeft al aan dat het allemaal lang geleden is zodat het geheugen zaken door elkaar gaat halen. De foto hierna is daar een voorbeeld van: die is gebruikt ter adstructie van het feit dat de kraakbeweging toen sterk was: de TRUT zat in het gekraakte TETTERODE, voormalige drukkerij. Maar de foto is van De Grote Wetering, en dat klopt qua tijd niet: Ik heb daar drie maanden in gezeten net voordat het in 1980 werd ontruimd: en toen bestond de TRUT nog niet: die is dus van 1986. Komt toch nog even de historicus in mij om de hoek kijken:

flim9

Deze jongen middenin met wit hemd draaide platen in de TRUT en ik zag hem later ook op andere feestjes draaien. Ik vond hem altijd erg jong, ik ben zelf ook pas laat, toen ik 30 was, naar Amsterdam gekomen, dat was af en toe ook wel te merken vond ik:

flim10

Hier gaat hij, tegenwoordig met baard, voor de film de kelder van de TRUT in en vindt platen van hemzelf!!!!!

flim11

Dit is Wim, de eigenaar van club chUrch en de NZ-sauna: die ken ik ook uit die tijd: hij woonde boven de TRUT: de muren van de kamers bestonden toen uit lappen die aan lijnen hingen, hoewel hij een stenen kamermuur had, al ik me goed herinner:

flim13

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op EUROPRIDE: FILMS OP DE NIEUWMARKT

  1. Arno schreef:

    Mooi verwoord dit! En doordrenkt met nostalgie. Je zou haast zeggen: vroeger was alles beter….

    • renelouman schreef:

      Dat lijkt natuurlijk maar zo/dat is gewoon zo. In elk geval vind ik dat het zo is in een aantal zaken, maar omdat ik het in een tijdsbeeld zie klopt ook dat niet. Omdat mijn normen in een bepaalde tijd zijn gevormd…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *