AMSTERDAM ONTWAAKT

 

oc1

Om 6.30 u. vanochtend keek ik even naar buiten onderweg naar de wc en zag een prachtig diffuus zonlicht over de stad liggen. Ik besloot meteen naar buiten te gaan.

Met mijn camera natuurlijk, dat spreekt. Het was tamelijk fris maar heb er geen spijt van gehad. Met de fiets omdat ik een wat grotere actieradius wilde.

Dit heet het golden hour, zoals ik van een andere fotograaf hoorde die ik bij het C.S. sprak: het eerste uur na zonsopkomst. Toen ik met hem onder de bogen van het station aan het praten was kwamen er drie bewakers op hem af: “is die camea van u?” Hij had zijn camera op een statief op de binnenzijde van het station gericht. Dat mocht dus niet. Vanwege terrorisme-gevaar. Ze zagen ook wel dat wij geen terroristen waren maar moesten consequent zijn naar iedereen.

Enfin, tot nu toe bezig geweest met de foto’, dadelijk koffie in Orff en daarna misschien wel de slaap inhalen want ik heb maar 5 uur geslapen en ben een beetje brak nu.

groet

rené

Toeristen in alle vroegte, op de achtergrond de Montelbaanstoren:

oc2

Bij het scheepvaartmuseum:

oc3

Scheepvaartmuseum:

oc4

Scheepvaartmuseum en stukje NEMO:

oc5

Montelbaanstoren en Zuiderkerk, Prins Hendrikkade:

oc6

Vroege jogger:

oc7

Vanaf de brug naar NEMO:

oc8

Oude Scheepvaarthuis, nu Amrath hotel, en Oude Kerk:

oc9

Een andere vroege vogel:

oc10

Nikolaaskerk in tegenlicht:

oc11

Prins Hendrikkade:

oc13

Warmoesstraat:

oc14

Een nog lege Zeedijk:

oc15

Geldersekade:

oc16

Geldersekade en Waag:

oc17

Montelbaanstoren:

oc19

Oude Waal:

oc21

Montelbaanstoren:

oc18

Vanaf de brug over de Kromme Waal/Oude Waal:

oc20

Terras Tisfris wordt neergezet:

oc22

Vanaf hier weer vanuit mijn woning: Waterloopleinmarkt wordt opgebouwd:

oc23

Terras Rembrandtcorner wordt klaargemaakt:

oc24

Marjoes van Orff weer helemaal Beiers:

oc25

Het bekende prachtige ochtendlichtpunt:

oc26

Ja WAT nou:

oc28

 

oc29

 

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags . Bookmark de permalink.

8 reacties op AMSTERDAM ONTWAAKT

 1. Ronald schreef:

  Mooie, sfeervolle foto’s. Ik was ook al vrij vroeg aan de wandel, maar wel iets later :-)

 2. renelouman schreef:

  Wat is de stad mooi dan zeg. Jij kent dat natuurlijk beter omdat je vaak vroeg op moet.

 3. j de kat schreef:

  Leuk om de stad weer eens te herkennen van de tijd dat ik na doorzakken naar huis ging en te zat was om me dat licht later op de dag nog te herinneren. Ook leuk om met deze prachtplaten te zien dat digitale fotografie nu toch echt de draagbare analoge fotografie is voorbijgepasseerd.

 4. renelouman schreef:

  J. de kat: dat de digitale fotografie verder is in bepaalde opzichten dan de analoge is in zekere zin echt waar: de gemiddelde fotograaf maakt nu echt veel betere foto’s omdat er vaker geknipt kan worden en dus de kans op een mooie foto veel groter is geworden.

 5. j de kat schreef:

  In jouw geval gaat dat zeker op: elk schot is een eendvogel (oud gezegde) 😉

 6. j de kat schreef:

  Ik doelde met vooruitgang eigenlijk alleen op het technische element. De verkoopbare digitale camera begon vijftien jaar geleden als een veredelde vorm van ministeck met een keihard kleurenpakket. Volkomen onbruikbaar voor weergave van levende wezens. Deskundologen verklaarden dat er 23Mp nodig zou zijn voor het equivalent van een kleinbeeldfoto. Maar als je een kleinbeeldfoto goed scant, bv met resolutie 4800 dpi, kom je lang niet in de buurt daarvan. Overigens kan een fotoprinter dat niet aan, en wordt voor die gelegenheid de resolutie verkleind tot 300 dpi.
  Camera’s met 24Mp zijn er nu voor de prijs van een redelijke fiets. Dus meer dan €600. Je maakt er platen van 3000 x 4000 pixels mee. En het kleurenpakket is navenant verbeterd. Alleen op het punt van scherptediepte leggen ze het af, door hun veel kortere brandpuntafstand. Kunstmatige onscherpte wordt nu desgewenst getruukt, maar is zichtbaar vals.

 7. renelouman schreef:

  Okay, maar ik denk dat de fotografie door het feit dat je zoveel kunt schieten als je wilt toch ook voor algemene vooruitgang van de fotografie heeft gezorgd, zeker in de breedte.

 8. Sven schreef:

  Wat een mooie stad is het ook. En leuk om te zien hoe mensen er zo bij lopen in de vroege ochtend. Alsof alles net een beetje op gang lijkt te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *