BEELDVERHAAL

 

vi1Een heeeeeele lange tijd heb ik eergisteren bij de “pelikanen-vijver” in ARTIS staan kijken om te zien WELKE vogels HOE de dode vissen te pakken kregen die daar in een bak in een kooi als etenswaar neergelegd zijn.

De foto’s zijn meer voor het verhaal dan dat het goede foto’s zijn.

Op de eerste foto staat een reiger in de opening van die kooi, de pelikanen zwemmen er in een wijde boog omheen. De reiger kan niet bij de vissen, maar af en toe drijft er een in zijn richting die hij dan vanuit de opening verschalkt.

Dit is duidelijk:

vi2

Met hun lange snavels en nekken konden ze er net wel/niet bij maar door de pogingen met bijbehorende turbulentie dreven er wel af en toe wat vissen richting kooirand zodat ze er wel bij konden. Ook de pelikanen kwamen trouwens niet verder dan de opening, net als de reiger:

vi3

Jaaaaaaaaaaaaaa, hebbes:

vi4

Competitie om één vis:

vi5

Verrassing: de enige vogel die in de kooi kan komen, hij duikt onder de rand door: de aalscholver.

vi6

Welke zal ik eens nemen, luilekkerland is er niks bij:

vi7

De keus is gevallen op de grootste. Maar ja, met die grote onder de kooi terug duiken is wat ongemakkelijk, en hem meteen naar binnen laten glijden duurt met die grote toch een beetje te lang, dus laat hij deze vette vis los………

vi8

…….tot groot genoegen van de dichtstbij zijnde pelikaan. Het zag er voor mij uit alsof de aalscholver de vis naar de pelikaan bracht, uit medelijden dat die er niet bij kon en het besef dat die vissen uiteindelijk voor de pelikanen bedoeld zijn:

vi9

Deze pelikaan was zo lang bezig met die vis, ik dacht: waarom pakt hij hem niet gewoon……..

vi10

………nou daarom dus, het was geen vis maar een kuikentje. Hoe dat hier verzeild is geraakt, ik zou het niet weten, misschien uit de kuikenbak in de vissenbak gevallen. Anyhow, de reiger lust wél kuikentjes en schepte hem vliegend uit het water. Ik was er niet op bedacht maar heb hem toch nog enigszins te pakken gekregen:

vi11

Hé, weer een visje onder de kooi uit komen drijven, eerst naar de overkant vliegen en dan kijken of ik er bij kan:

vi12a

Misschien drijft hij mijn kant op:

vi12b

Shit, die klere-meeuwen ook altijd:

vi13

Toch zelfs voor die pelikanen nog een heel gedoe die visjes van voor in de snavel naar achteren te krijgen:

vi14

 

Beetje een sarcofaag, die snavel:

vi16

Ze gunden elkaar niks:

vi17

Hier moest ik denken aan wat mij een keer in Zandvoort overkwam: ik liep een patatje te eten en schrok me kapot toen over mijn schouder een meeuw op mijn patat dook en met een snavel vól wegvloog:

vi18

Zo, die is binnen, daar kan geen meeuw meer wat aan doen:

vi19

En nou even naar een echte tak:

vi20

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *