VISSIES OP DONDERDAG

 

Het visje hoeft helemaal niet te schuilen want het is pas donderdag. Maar ja, weet zo’n vis veel! Misschien weet hij wel nooit wat voor dag het is en denkt hij: ik neem het zekere voor het onzekere want misschien is het wel vrijdag. En ja, DAT weten alle vissen: vrijdag is visdag. En niet om naar vissen te kijken, maar om ze op te eten. Althans, dat was het vroeger in mijn jeugd, op vrijdag aten we altijd vis. Tradities zijn sterk, zie Sinterklaas met zijn roetzwarte Pieten, dus wie weet zijn er altijd nog mensen die die traditie handhaven.

Maar toch denk ik dat hij niet daarvoor schuilt daar onder die boom, maar waar dan WEL voor? Niet tegen de regen, want alles is daar nat, een waterverzadiging van 100%.

En toen zag ik het: er zwemmen daar hele rare vissen in dat aquarium in Artis: een ervan strooit met stenen!! Daar heb ik ook een foto van gemaakt, zie foto 2: hij hapt kleine keitjes van de bodem, zwemt omhoog en laat daar die steentjes weer los. Ik kan me voorstellen dat dat rode visje daar soms genoeg van heeft en onder die boom gaat zitten.

Toevallig las ik vandaag, zondag, dat die stenengooier “geelvoorhoofdkaakvis” heet. Het mannetje hiervan bewaard de door hem bevruchte eitjes in zijn bek, waar de embryo’s zich kunnen ontwikkelen. Dus die steentjes-happerij zal daar wel mee te maken hebben.

Donderdag was ik even in Artis en wat ik daar meemaakte heb ik nog nooit meegemaakt: ik was bij tijd en wijlen DE ENIGE bezoeker in het aquarium. Omdat ik daar zo van genoot ben ik gebleven totdat er iemand met sleutels kwam om de zaak af te sluiten. Toen ik buiten kwam was het pikdonker: als ik de weg in Artis niet geweten had  had ik de uitgang nooit gevonden want er is geen verlichting. Was ook weer een aparte ervaring moet ik zeggen.

groet

rené

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *