BIZONDERE ONTMOETINGEN

 

Stond ik beneden op straat met Lucan van kledingzaak HENXS te praten komt er een man voorbij met twee schilderijen in zijn hand. Ik zeg tegen haar: kijk, als ik dat vanaf mijn woning hierboven zie, fotografeer ik dat soort dingen, als het schilderij tenminste zichtbaar is.

De man voelde dat we het over hem hadden en reageerde prompt: liet ze uitgebreid zien. Eigen werk? Yes. Hij kwam uit Transsylvanië: Roemenië maar vroeger bij Hongarije horend.  Dat bleek erg belangrijk voor hem: zijn moeder was Hongaars, maar hij had een Roemeense voornaam omdat je in de communistische tijd geen Hongaarse namen mocht geven. Maar aan de achternaam konden/wilden ze niks doen, dus die was Hongaars: hij heet IOAN FARKAS. Het Hongaarse Farkas betekent: wolf.

Hij had in Berlijn gewerkt en was nu in Amsterdam neergestreken: in Duitsland kon hij wel van zijn werk leven maar niet sparen, en hij verwachtte dat dat in Nederland wel zou kunnen. Hij liet mij zijn portfolio zien met o.a. foto’s van een particulier Grieks kerkje dat hij voor een rijke Griek had beschilderd, en foto’s van een Berlijnse bar waar hij Egyptische wandschilderingen en een sarcofaag voor had gemaakt. Ook liet hij de badkuip zien die hij in zijn huis in Transsylvanië van mozaïek had voorzien.

Hij maakte ook eigen origineel werk (de Griekse en Egyptisch schilderingen waren naar voorbeelden) zoals de twee schilderijen die hij bij zich had. Ik kocht voor een tientje een soort kleurige ansichtkaart, vind het altijd leuk om iets terug te doen als mensen op de foto willen en een verhaal te vertellen hebben. Ik was onderweg naar mijn tuin en die kaart staat nu in mijn huisje.

Dit soort ontmoetingen heb je vaker in de stad, ik smul daarvan, vind het echt heerlijk.

groet

rené

Bar in Berlijn:

De sarcofaag op deze foto heeft hij ook gemaakt:

De badkuip in zijn huis in transsylvanië:

In mijn tuinhuisje:

 

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op BIZONDERE ONTMOETINGEN

  1. Fenny schreef:

    Vers van de pers :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *