JACOB ISRAËL DE HAAN

 

Wat is die orthodox joodse meneer daar vreemd aan het manoeuvreren met zijn scootmobiel, dacht ik, even blijven kijken.

Aha, hij heeft een tekst bij zich waarvan hij vindt dat anderen die moeten lezen:

Dat werkt toch niet zo vanuit de scootmobiel, dan maar ff staan, bovendien kan die raamfotograaf het dan ook lezen:

En ik lees: On the 91th anniversary of his murder….. Remember Dr. Yaakov Yisroel De-Haan…. A religious Jew…… A great Fighter against Zionism…… the first victim of Zionist political violence in the Holy Land

Mooie tekst hè mevrouw, en daarom sta ik hier voor dit monumentje met een tekst van Jacob Israël de Haan er op.

Wil u een foto van mij maken met mijn mobieltje??

Tuurlijk:

Valt tegen:

Nog maar eens iemand gevraagd:

Nog niet goed, zou het aan mijn mobieltje liggen? Die meid heeft een veel beter ding, wat is het toch ongelijk verdeeld in de wereld:

Nou hopelijk gaat het nu beter, anders heb ik helemaal voor niks gestaan:

 

Ja je ziet vaak rare dingen bij dat monument, heb er al ettelijke posts op mijn blog over geplaatst, HIER b.v. en HIER en HIER en HIER

Ik vraag me trouwens af of deze meneer weet heeft van het feit dat Jacob Israël de Haan vanwege de homo-erotische strekking van zijn boek “Pijpelijntjes”  hier zijn baan kwijtraakte en ook een soort icoon is van de homobeweging.

groet

rené

 


Dit bericht is geplaatst in photography. Bookmark de permalink.

3 reacties op JACOB ISRAËL DE HAAN

 1. blewbird schreef:

  Ah, zie wel dat ze speciaal onder je raam komen staan :-)

 2. renelouman schreef:

  Hij wist het!!!! Overigens: op facebook reageerde iemand die zei dat hij pas op 30 juni 91 jaar geleden is vermoord, en die vroeg zich af wat die man bezielde om dat 14 dagen eerder te gedenken.

 3. Tjebbe van Tijen schreef:

  Het monument is niet in de eerste plaats – wat de ahistorische Jodenkwartier en andere nitwitgidssites vermelden een monument voor Israel de Haan of de Joden buurt, maar voor de buurtaktie en dan met name het feit dat – op ’t nippertje – in 1972 de aanleg voor een snelweg door de Nieuwmarktbuurt afgestemd werd in de Amsterdamse gemeenteraad. De maker, beeldhouwer en restaurateur Hans ’t Mannetje was een van de vroege activisten in de Bethaniënbuurt, waar hij het blad Geïllustreerd Bethaniënnieuws uitgaf dat tegen het uitkernen en opleuken van zijn buurtje met het eerste bestemmingsplan nieuwe stijl van de de Dienst Stadsontwikkeling. Plaats er maar een foto bij van beide opschriften op het monument dan wordt het je duidelijk, als dat al niet zo was.
  Je zou een hele route rondom deze plek kunnen maken waar nu die vroege zionisten van voor WWII (die even gehaat en bestreden werden door de gevestigde joodse gemeenschap van voor de oorlog als dat ze – begrijpelijk – erna omarmd werden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *