DE MATTHÄUS PASSION

 

Gisteren woonde ik de mooiste Matthäus-Passion bij die ik ooit heb meegemaakt. Nou was het niet  onwaarschijnlijk dat dat zou gebeuren: het was mijn allereerste. In een opwelling kaartje op internet gekocht en geprint omdat ik het toch bijna een gebrek vond, en het al jaren een keer wilde meemaken. Opeens is het dan de tijd ervoor, zo ervoer ik dat tenminste.

Het was werkelijk indrukwekkend. Hij werd uitgevoerd door het  Orchestra of the Age of Enlightment en leden van het choir of the Enlightment. Evangelist was Marc Padmore, een gepassioneerde tenor die wereldberoemd schijnt te zijn om zijn vertolking van deze rol.

Het was een Mattäus in kleine uitvoering, ik denk in totaal zo’n kleine veertig orkestleden en zangers, maar wat een volheid, wat een intimiteit, wat een prachtige stemmen !!!

De naam van koor en orkest deed al vermoeden dat het iets bizonders zou worden, en dat werd het ook. De atmosfeer leek af en toe electrisch. Dat kwam ook al doordat er geen dirigent was: de uitvoerenden waren zich daarom zeer bewust van elkaar, en dat gevoegd bij een enorme inleving en prachtige summiere choreografie leverde een ontroerend mooie Passie op. Ik zat twee keer met tranen in mijn ogen.

Je mocht geen foto’s maken en dat kon ook niet stiekem want ik zat achter het podium. Maar anders had ik het waarschijnlijk ook niet gedaan: zat op het puntje van mijn stoel te luisteren. Weliswaar achter de uitvoerenden, dus iets minder geluid, maar dat leverde ook wat op: bij het Erbarme Dich (?) ontstond er een ontroerende chemie tussen de eerste violist en de alt-zangeres die je vanuit de zaal anders, en minder naar mijn idee, kon waarnemen.

Kortom: heerlijk.

Ik was in mijn eentje maar kwam oeroude bekenden tegen en raakte met de oudere heer naast mij in gesprek.

Daarna naar het café, ook leuk.

groet

rené

PS: in de pauze werd druk getelefoneerd door mijn achterbuurvrouw: haar dochter Fleur was netnetnet daarvoor bevallen van een jongetje: ten tijde van het laatste lied voor de pauze waarin de tekst: Von einer Jungfrau rein und zart, Für uns er hie georen ward.

Vanuit mijn zitplaats genomen:

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op DE MATTHÄUS PASSION

 1. antoinette schreef:

  Relating your experiences in this post, almost transports me to the event. And it certainly sounded like something not to be missed. I am going to youtube and see if there is something similar. However, it will never equal a live performance. Thank you for sharing.

 2. renelouman schreef:

  There is a youtube of the “Erbarme Dich” sung by a countertenor. It’s marvellous and it was the reason I thought that it was time to see the whole passkion for me. But I don’t know the name of the singer.

 3. Else Neef schreef:

  Mijn mond viel open van verbazing.:-)
  Toen ik nog klein was ging ik al met mijn vader en moeder mee.
  Ik heb jaren in het koor van het Rotterdams Philharmonisch bij de alten gezongen.
  Dat is wel tussen de 20 en 30 jaar geleden, maar bij traditie doen nu nog steeds door heel Nederland allerlei grote en kleine koren mee aan de Mattheus Passion of de Johannes Passion van de oude Johan Sebastian Bach. Meestal in kerken, maar ook in zalen. Tegenwoordig luister ik via de radio.Ik kan het niet laten, het zit ingebakken. Gisterenavond was er een hele mooie Johannes Passion op de radio. Vanavond vast nog wel iets te vinden. Goeie vriijdag. Ja met Pasen ben ik heel religieus!
  En ik, die dacht dat bijna iedereen dat ook deed. Liefs van Els

 4. renelouman schreef:

  Ik had hem zelfs nog nooit op de radio gehoord of op TV gezien!! Maar nu wil ik elk jaar minstens een goede uitvoering zien.

 5. Else Neef schreef:

  Sorry, het was tussen de 50 en 60 jaar geleden toen ik in dat koor zong, Maar ik was toen zelf tussen de 20 en 30 jaar oud . Een klein vergissinkje? Else

  • renelouman schreef:

   Op zekere leeftijd vergis je je makkelijk een paar decennia, is mijn ervaring ook, ook al ben ik nog niet zo oud als jij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *