DAG LIEVE MOEDER

Zondagmiddag om 14.00 u. is mijn moeder overleden. Mijn zus hield haar hand vast tijdens haar sterven, ik was nog in Amsterdam maar onderweg. Mijn zus belde mij als eerste en we hebben even gezwegen terwijl zij ma’s hand vast hield, was erg mooi. Hoewel ik even behoorlijk heftig moest janken overheerst de opluchting omdat er nu een einde is gekomen aan haar lijden.

Ze had schildklierkanker waardoor ze alleen maar kon fluisteren en waardoor ze de laatste tijd haar eten niet meer weg kreeg, had botbreuken die niet behandeld konden worden vanwege de plaats (schouder) en vanwege het feit dat ze helemaal van de kaart zou blijven als ze met haar dementie onder narcose had gemoeten (rechter bovenarm). Toen ze na een val haar been had gebroken, een jaar geleden, was ze in het ziekenhuis ook al niet te handhaven geweest omdat ze steeds maar wilde lopen en niet begreep dat dat niet kon en ook niet vastgezet kon worden want dan bleef ze proberen en aan een stuk door protesteren. Daar kwam bij dat haar longen boordevol vocht zaten zodat ze “reutelde”.

Ze wilde dood sinds mijn vader was overleden, al dacht ze vaak dat hij nog leefde, was soms woest op ons dat we haar in het verpleeghuis hadden opgesloten, wilde altijd naar huis, wilde DIT nooit meemaken, geef me een pilletje, kortom: ellende.

Al waren er spaarzame momenten dat we goed contact hadden, gek genoeg, en ik gedurende de laatste twee jaar dichter bij haar kwam dan ooit tevoren.

De verzorgsters en verpleegsters waren ontzettend lief voor haar, zelden zoiets meegemaakt. Eentje kwam op eigen verzoek meehelpen haar te wassen en aan te kleden na haar overlijden, terwijl ze drie vrije dagen had en thuis was. Zij konden moeders leed verzachten maar ook niet meer dan dat.

Dit is een foto van juli 1956, samen met mijn vader omdat een leven zonder hem ondenkbaar en onmogelijk was. Hopelijk ontmoet ze zijn ziel ergens “hierboven”, of misschien weer in een volgend leven, als dat zo werkt tenminste.

groeten

René


Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , . Bookmark de permalink.

13 reacties op DAG LIEVE MOEDER

 1. antoinetteduijsters schreef:

  Gecondoleerd en wat beschrijf je het goed.

 2. renelouman schreef:

  Dankjewel.

 3. els erinkv. schreef:

  Daar word ik een beetje stil van.. Mooi.

 4. Bert schreef:

  veel sterkte gewenst in de komende dagen en moge er aan ‘de andere kant’ een hele mooie en rustgevende plek bestaan …

 5. renelouman schreef:

  Dank jullie.

 6. blewbird schreef:

  Gecondoleerd, René, en veel sterkte voor jou en je zus.

 7. Annette schreef:

  René, gecondoleerd met je moeder.
  Veel sterkte en je verdriet mag er zijn.

  x

 8. Ronald schreef:

  Nogmaals gecondoleerd. Ik denk aan je.
  Erg mooie foto van je moeder en vader.
  Ronald

  • renelouman schreef:

   Dank je. Het was een prachtig afscheid, werkelijk mooi. Blijkt erg belangrijk, we kunnen weer makkelijker verder zo.

 9. Jaap schreef:

  Rene, gecondoleerd en veel sterkte. Ik zie je wel weer op de tuin.

  Jaap

 10. Arda Konings schreef:

  Dag Rene,
  Ontroerend verwoord en dank voor het delen.
  Heel veel sterkte en ja, het zal vreemd zijn nu, zonder ouders….
  Lieve groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *