WENSFOTO

Zo heet mijn nieuwe project in het verzorgingshuis waar ik werk. Aan alle bewoners vraag ik of er dingen zijn die ze in hun leven ooit hadden willen doen maar waaraan ze niet zijn toegekomen of die gewoonweg onmogelijk waren. Ik zoek dan een foto van dat onderwerp en maak een foto van de betreffende bewoner die ik vervolgens in die foto van het gekozen onderwerp monteer (volgens het procedé dat ik al eerder voor het Flesseman-fotoboek gebruikte). Dat alles alleen als ze dat leuk vinden natuurlijk.

De bedoeling ervan is dat die wens zo toch een beetje uitkomt, al is het dan alleen maar fotografisch. Dat kan toch het gevoel geven van een wens die écht is uitgekomen: daar blijft tenslotte ook maar een herinnering, dus een beeld, van over.

In tegenstelling tot het echte leven is dan natuurlijk (bijna) alles mogelijk, je kunt het zo gek niet bedenken. Van een bergtocht in Nepal, parachute-springen, een visite bij een zus in Australië, bungeejumpen tot een bezoekje aan de planeet Mars (daar zijn tegenwoordig hele mooie foto’s van) of toch nog eens een kijkje in het geboortehuis dat er ondertussen niet meer staat (maar waar wel een foto van te vinden is). Maar misschien had iemand op de Olympische Spelen een gouden plak op de 100 meter schoolslag willen winnen, kan ook voor gezorgd worden.

Dit is de eerste foto van het project en meteen een hele betekenisvolle. Met toestemming van de betreffende bewoner plaats ik hem hier.

Hij kwam eigenlijk toevallig tot stand. Cor, de helft van het enige mannenstel in huis, wilde graag bloemen op het graf van zijn moeder leggen.  Hij wist alleen niet waar dat graf precies lag, want zijn moeder was overleden toen hij 13 jaar oud was. Om de plaats te weten te komen liet hij mij een fotootje van het graf zien met de vraag of ik dat uit wilde vergroten zodat dat duidelijker zichtbaar werd: hij wilde het naar een nichtje sturen die dan misschien wist, of kon uitvinden, waar het lag. Ik heb dat gedaan maar ook op internet gezocht naar begraafplaatsen in Rotterdam, waar het ergens moest zijn, en daar telefonisch navraag gedaan. Ik kwam achter de plaats van het graf maar kreeg ook te horen dat het graf geruimd was.

Toen ik voorstelde om hem dan virtueel bloemen op haar graf te laten leggen was hij meteen enthousiast. De reden dat hij dat zo belangrijk vond was dat hij nooit last had gehad van het overlijden van zijn moeder, maar er nu, op latere leeftijd dus, plotseling erg mee worstelde. Hij heeft de foto meteen ingelijst en bij zijn bed gehangen!!.

Groeten

René

Cor is inmiddels overleden: zie DAG COR

AL MIJN POSTS OVER HET WENSFOTO-PROJECT:

EEN EIGEN SCHIP

WENSFOTO: DAT WIL IK OOK KUNNEN….

WENSFOTO: DHR. PUTMAN

PILOTE WORDEN

RAFJE

KAPITEIN

NU EN HET VERLEDEN

BIJNA IN HET ECHT, HELEMAAL VIRTUEEL WAAR

ALLE VRIENDEN EN FAMILIE UIT HAAR LEVEN

DE MOULIN ROUGE

EEN MARKTSTAL MET SIERADEN

DE LAATSTE WENSFOTO

TENTOONSTELLING WENSFOTO

 

Dit bericht is geplaatst in Amsterdam, photography met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

14 reacties op WENSFOTO

 1. svara schreef:

  GEWELDIG initiatief!!!
  ik hoop hier regelmatig iets te zien Rene

  • renelouman schreef:

   Ik weet niet of ik veel ga plaatsen, het is uiteindelijk voor een tentoonstelling volgend jaar bij het 25-jarig bestaan van Flesseman, het moet natuurlijk dan voor een deel een verrassing zijn. Bovendien weet ik sowieso niet of het wel lukt, het is n.l. zeer de vraag of genoeg mensen mee willen/kunnen doen.

 2. Rob van Beusekom schreef:

  Wat heb je toch altijd goede ideeën en je maakt er ook mensen blij mee.
  Ik ben zeer benieuwd naar de rest. Je volgende fotoboek is groeiend.
  Zeer moeilijk onderwerp. Succes.

 3. renelouman schreef:

  Ja ik ben ook benieuwd wat het wordt, al weet ik zeker dat het geen boek wordt, alleen al omdat ik daar te weinig foto’s voor kan maken.
  Bij uitzondering: als jij een wens hebt maak ik een wensfoto voor je.

  Groeten

  René

 4. bert schreef:

  een heel mooi initiatief!
  veel inspiratie en prachtige momenten toegewenst (niet enkel voor degenen waar je het voor doet, maar ook voor jezelf zodoende!)
  groetje,
  bert

 5. Bart schreef:

  Mooi idee, die wensfoto’s!
  Ontroerend, deze…

 6. renelouman schreef:

  Bert: het is een wederzijds genoegen, blijkt al!!

  Bart: dat is hij zeker!!

 7. Aad Verbaast schreef:

  Wat een geweldig idee van je!
  Daar kan je ongetwijfeld heel veel mensen heel blij mee maken.

 8. Ronald schreef:

  Vind het een prachtig initiatief/ idee. Denk dat de bewoners het erg kunnen waarderen. Deze foto en het verhaal erbij zal anderen enthousiast maken, ontroeren, raken en uitnodigen.

 9. renelouman schreef:

  Aad: de mensen die tot nu toe meedoen vinden het geweldig leuk.

  Ronald: ja het is wel leuk dat de eerste meteen heel open is ook met zijn verhaal, hij vind het zelfs prettig als ik het aan veel mensen vertel en daar maak ik dankbaar gebruik van om mensen enthousiast te maken.

 10. Selma schreef:

  Wat geweldig lief van je.

 11. renelouman schreef:

  Selma: wederzijds genoegen hoor!!

 12. Blewbird schreef:

  Een gat in de markt, René, daar kun je rijk mee worden! Ik zou maar gauw ergens een claim leggen, bij de Kamer van Koophandel ofzo. Op deze schaal is het vooral puur en aandoenlijk.

 13. renelouman schreef:

  En zo wil ik het houden, puur en aandoenlijk, geen gaten in de markt vullen, dat doen anderen maar.

  Jij????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *