LEEGTE………….

Jozef van den Berg, vroeger een zeer bekend poppenspeler, verliet meer dan 20 jaar geleden vrouw en kinderen om zich uit de wereld terug te trekken en GOD te vinden. Ooit zag ik daar een reportage over, maar ik kon toen niet bevroeden dat ik nu heel anders tegen dat initiatief zou aankijken dan toen: destijds vond ik het maar vreemd en onverantwoordelijk.

Hij heeft ondertussen gevonden wat hij zocht.

Toen ik zojuist Langs de Nieuwmarkt kwam zag ik op het plein allerlei mensen in stilte staan met een mobieltje aan het oor, en vlak daarop een man met een gezichts-microfoontje waar zich de aandacht van de luisteraars op richtte. Het bleek een theatervoorstelling van de dochter van Jozef van den Berg, Lotte. Toen ik een nummer draaide op mijn mobieltje en een code intoetste kon ik het ook horen. De boodschap was mij meteen duidelijk: we hebben ons als mensheid van de juiste weg afgewend door ons aan dingen vast te klampen die er niet toe doen. “Wat kan ik zeggen…”, zei de acteur (bleek later Marien Jongewaard te zijn), terwijl de muziek die live vóór het Chinese warenhuis op de Nieuwmarkt gespeeld werd ( foto 2) plotseling zweeg, “hoe moet ik het nou uitleggen: we moeten terug naar de oorsprong, terug naar de stilte, de leegte”.

Toen ik dat gehoord had heb ik mijn mobieltje uit gezet, meer was niet nodig.

Vlakbij huis kwam ik M. tegen. De eerste keer dat ik haar ontmoette kwam ik van een spiritueel  weekend en zij ook, we kwamen elkaar tegen op een metro-halte waar ik terecht was gekomen omdat ik de verkeerde metro had genomen, waarna we niet uitgepraat raakten op weg naar huis, want ze bleek achter mij te wonen. Nu was ik zo vol en ontroerd van de voorstelling dat ik haar dat meteen vertelde. Tot mijn verbazing kende zij zowel het verhaal over Jozef van den Berg als dat van deze voorstelling. Ze had over het laatste gehoord bij het radioprogramma Casa Luna. Ze vertelde dat toen Jozef van den Berg gevonden had wat hij zocht, hij twee onwaarschijnlijk mooie voorstellingen had gemaakt met DAT als inspiratiebron, en die had zij gezien!! Ze vertelde dat hij middenin de tweede reeks tijdens de voorstelling ophield, met de mededeling dat hij er definitief mee stopte omdat het allemaal “nadoen” was. Nooit meer gespeeld. Ik vond het prachtig om te horen, want dat is precies wat ik de laatste tijd bij mezelf en anderen zie, naarmate ik bewuster word zie ik meer, maar eigenlijk alleen de onzuivere dingen. Dat wat belemmert, de instroming in de weg staat. 

Ze vertelde ook dat zijn dochter Lotte, de maakster van deze voorstelling dus, zich in het begin verschrikkelijk in de steek gelaten voelde toen haar vader haar achterliet bij haar moeder, maar dat ze het inmiddels helemaal begrijpt. En dus deze voorstelling kon maken!!!!!!

Er gebeurt veel de laatste tijd, wie oren heeft die hore.

groeten

René

PS: onderaan dit blog staat een link naar het blog van precies één jaar geleden. Het gaat min of meer over hetzelfde. Zal de tijd van het jaar wel zijn :-)

PS: “door ons aan dingen vast te klampen die er niet toe doen” is een parafrasering van mij. De voorstelling heet “Pleinvrees” en heeft als kapstok de afbraak van de sociale voorzieningen, m.a.w. een teloorgaan van de solidariteit tussen de mensen en, voeg ik daar a titre personel aan toe, het besef van eenheid. En voor mij is dat de eenheid van alles, en misschien is het dat ook wel voor de maakster, Lotte van den Berg, maar is het dat zeker voor haar vader Jozef, dat kan niet anders.

PS : de meneer die ik op het plein hierover aansprak (omdat ik wilde weten wat er gaande was, omdat hij vlakbij mij stond en omdat hij bloedmooi was) zei dat hij ooit bij Jozef van den Berg was geweest om bovengenoemde redenen en dat hij voor zichzelf nog steeds niet wist of het waar was of dat Jozef gek was. Dat vond ik eigenlijk heel raar, omdat ik ervan uit ga dat als je “verlichte” mensen tegen komt je dat onomstotelijk voelt. Maar toen ik erover nadacht kwamen er andere aspecten bij, zoals het feit dat zo iemand toch niet zijn persoonlijke karakter kwijtraakt: als iemand b.v. theatraal is aangelegd zal hij dat, enigszins gemitigeerd, wel als uitingsvorm in het aardse behouden.  


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Amsterdam, photography met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

7 reacties op LEEGTE………….

 1. laila schreef:

  Ook ik heb toentertijd dat programma over Jozef van de Berg gezien.
  Erg mooi; deze bijdrage.
  De laatste foto is prachtig. Is dat de dochter van Jozef?

 2. renelouman schreef:

  Ik weet het niet, ook niet wie die acteur is, ga het vanavond even opgoogelen, moet nu echt gaan eten.

 3. svara schreef:

  Ja Jozef van den Berg.
  Ik heb een voorstelling van hem gezien ….
  Was dat niet een theatervoorstelling met een doodskist
  Pakweg een jaar of 25 geleden
  Heel vaag komt het terug
  Mooi hoe het leven zijn ondoorgrondelijke wegen loopt

 4. fulps valstar schreef:

  In een grijs verleden zat ik in Naaldwijk op een gereformeerde catechisatie, tijdens een bijbellezing sprak een lief bijna-analphabeetje het volgende: “Wie negen oren heft die hore wat de geest tot de gemeente zegt”.

 5. renelouman schreef:

  Svara: ik heb nooit wat van hem gezien, dus ik kan het niet bevestigen, ik kende zijn naam wel toendertijd.

  Fulps Falstar: ik ben niet bijbelvast, maar dit snap ik: oren heffen , dat kán er toch echt niet in staan :-)

 6. spuitelf schreef:

  Zijn voorstellingen waren van een schoonheid waar het zoeken al in doorklonk, hij praatte met een zacht, innemend stemgeluid en ontroerde me toen al diep.
  Ook ik maak een proces door hoewel ik me helemaal niet in de spirituele wereld begeef,mede doordat ik gesprekken voer met een fantastisch persoon. Zij laat me mijn eigen kracht zien, de volheid van alles, de rijkdom!
  Het gekke/mooie is dat we elkaar heel goed begrijpen, zielsverwanten zei ze toen ik afscheid nam.
  Voor haar heb ik mijn laatste blog geschreven.
  Jouw foto’s ontroeren me ook steeds René, de menselijkheid en warmte komen er geweldig uit. Grappig is, dat ik me dat al voor dit blog voorgenomen had om tegen je te zeggen, nu heb ik wat meer woorden nodig. Fijn weekend!

 7. renelouman schreef:

  SE: dank voor je mooie reactie. Noem dat maar: niet in de spirituele wereld begeven!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *