DE ONTPLOFTE WOONBOOT

Donderdag in de Oudeschans, ik hoorde het pas vrijdag want ik was bij mijn moeder. Vandaag hoorde ik de verhalen op mijn werk. Het schijnt een enorme dreun geweest te zijn, en als je de gevolgen ziet snap je dat onmiddellijk.

Een van de bewoners van het verzorgingshuis loopt daar altijd omstreeks de tijd dat het gebeurde met zijn hondje langs , maar hij had voor één keer besloten op het terras bij zijn vriend te blijven zitten. Het jongetje van 15 jaar dat voorbij fietste was minder gelukkig, hij ligt zwaar gewond in het ziekenhuis. Van de woonboot is weinig meer over zoals je op de foto’s kunt zien, maar ook de omgeving draagt de sporen: zelfs om de hoek waren er ruiten gesneuveld.

Ik hoorde de zoon van een bewoner bellen met iemand om te vragen of het jongetje niet het vriendje was van een jongen die hij kende. Het is echt een buurtgebeuren. De ramen van de stoelenreparatieplaats op de hoek waren gek genoeg niet gesprongen, maar alle ramen erboven wel. Ik ken de dames die die zaak runnen trouwens nog uit de Ruijschsstraat waar ik vroeger woonde, ze zijn in ongeveer dezelfde tijd naar hier verhuisd.

De dichtgespijkerde winkelruimte met Suurs en Co erop is de Amsterdamse dependance van de beweging van Andrew Cohen, een verlichte persoon waar ik ooit een bijeenkomst van bijwoonde en waarvan ik een erg goed boek heb gelezen.

Op het werk dacht iemand dat de ontplofte boot en die ernaast van een woonbotenarchitect waren, eentje zijn voormalige werkboot die hij aan zijn zoon had overgedaan en eentje waarop hij zelf woonde. Behalve de voorbijfietsende jongen is er niemand gewond geraakt, ze waren kennelijk niet thuis toen het gebeurde.

Dit was zelfs in het Parool een heel klein berichtje, maar dat is het leuke van blogs, dat je wat meer kan zeggen dan je in een krant leest.

groeten

René   


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Amsterdam, photography met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op DE ONTPLOFTE WOONBOOT

 1. king billy schreef:

  Gas en schoorstenen. Levensgevaarlijk. In Duitsland gaat dat anders. Iedere ketel geregistreerd bij officieel erkende gasfitter/schoorsteenveger. Eenmaal per jaar verplicht controle. Indien twee keer niet aanwezig na vooraankondiging, staat de gasfitter of schoorsteenveger de volgende dag met politie op de stoep. Weer niet aanwezig? Wordt je huis opengebroken. ’t Werkt, naar verhouding veel minder gasontploffingen en schoorsteenbranden ivgl met Nederland.

 2. renelouman schreef:

  Tamelijk rigoreus, ik dacht dat wij hier alleen zulke regeldwang toepasten. Ik doe ‘s-avonds altijd het gas van mijn kookpitten uit.

 3. Blewbird schreef:

  Eerst maar even de resultaten van het onderzoek afwachten. Je hebt wel een prachtige reportage gemaakt, helemaal ‘op’ het nieuws.

 4. Ronald schreef:

  Vrijdagavond was alles daar afgesloten. Ik kon er niet door. Ving oppervlakkig het een en ander op. Nu weet ik alle details.

 5. renelouman schreef:

  Ronald: in één klap alles kwijt. Ik hang niet zo aan spulletjes, maar het GEREGEL, ik moet er niet aan denken, daar ben je jaren mee bezig.

  Fulps: exact.

  Blew: het kan niet anders dan een gasontplofffing zijn geweest. Op een boot moet de gasaansluiting flexibel zijn, dus dat zou wel eens de oorzaak kunnen zijn geweest, maar ze gaan het wel uitgebreid onderzoeken natuurlijk, al is het maar voor de verzekering. Bij mij zou dat niet nodig zijn geweest: ik heb geen brandverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *